Ekonomi

Yeni Kömür Santralı Yatırımlarının Yüzde 80’i Beş Asya Ülkesinden Geliyor

600’den fazla kömür santralı inşa etmeyi planlayan Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya ve Vietnam yeni kömür santralı yatırımlarının %80’ini oluşturuyor.

Bir rapora göre, beş Asya ülkesi, dünyanın planlanan yeni kömür santrallarının %80’ine yatırım yaparak küresel iklim hedeflerini tehlikeye atıyor.

Bir finansal düşünce kuruluşu olan Carbon Tracker, yenilenebilir enerji çoğu yeni kömür santralından daha ucuz olmasına rağmen Çin, Hindistan, Endonezya, Japonya ve Vietnam’ın 600’den fazla yeni kömür santralı inşa etmeyi planladığını tespit etti.

Çevreye en fazla zarar veren enerji kaynaklarından birine yapılan yatırımlar, BM’deki iklim uzmanlarının tüm yeni kömür santrallarının iptal edilmesi yönündeki çağrılarına ragmen, 300 gigawatt enerji üretebilir.

Raporun yazarı Catharina Hillenbrand von der Neyen, “Yatırımcılar, birçoğunun daha baştan olumsuz getiri sağlaması muhtemel olan yeni kömür projelerinden uzak durmalı” dedi.

Asya kömür santrallarına para savurmaya devam ederken, gelişmiş dünyadaki ülkeler bunları aşamalı olarak kaldırma planlarını hızlandırıyor. İngiltere hükümeti, kömür santrallarının devreden çıkarılması için son tarihi, planlanandan bir yıl önceye, yani 2024’e çekme hedefini duyurdu.

Bu yılın sonlarında Glasgow’da İngiltere liderliğinde gerçekleşecek COP26’nın Başkanı Alok Sharma, hükümetin “kararlı adımının dünyanın dört bir yanındaki liderlere ileriye giden yolun temiz enerji olduğuna dair net bir sinyal” göndereceğini söyledi.

Sharma, “Dünyayı yanımıza çekebilirsek, bu adımın etkisi çok daha büyük olacak ve bu nedenle temiz ve adil bir enerji geçişini destekleme arzumuz, COP26 yolundaki tartışmalarımızın merkezinde yer alıyor” dedi.

Rapora göre, mevcut 1.100 gigawatt’lık kömür yakıtlı elektrik santralı filosunu 187 gigawatt daha artırma planlarıyla Çin, dünyanın önde gelen kömür yatırımcısı. Carbon Tracker, güneş ve rüzgar santrallarının halihazırda ülkenin mevcut kömür santrallarının %85’inden daha ucuza elektrik üretebileceğini ve 2024 yılına kadar yenilenebilir enerjinin tüm kömür yakıtlı enerjiyi geride bırakabileceğini iddia ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci kömür yatırımcısı olan Hindistan’da ve Endonezya’da, yenilenebilir enerji 2024 itibarıyla kömürü geçebilecek, Japonya ve Vietnam’da ise kömür, 2022 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla ekonomik olmayacak.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024