14 Mart 2018’de Almanya’nın Bonn kentinde bir araya gelecek uzmanlar, iklim değişikliği ile mücadelede bu alana odaklanan girişim hızlandırıcılarının ve kuluçka programlarının etkinliğinin nasıl artırılacağını tartışacaklar. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Teknoloji İcra Komitesi (TEC), Yeşil İklim Fonu (GCF) ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı (CTCN) tarafından organize edilen etkinlikte aynı zamanda Yeşil İklim Fonu kapsamında değerlendirilmek üzere iklim teknolojileri kuluçka ve hızlandırıcı merkezleri proje önerisi sekretarya ile resmen paylaşılmış olacak.
“İklim krizinin gezegensel boyutu ve aciliyeti göz önüne alındığında yeni iklim teknolojileri ve servislerinin sayısının, etkinliğinin ve genel olarak mücadele seçeneklerimizin hızla artması gerektiği bir gerçek. Girişim kuluçkaları ve hızlandırıcılar tam da burada devreye girebilir.”
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Teknoloji İcra Komitesi (TEC), Yeşil İklim Fonu (GCF) ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı (CTCN) ortak organizasyonununda 14 Mart 2018’de bir araya gelecek uzmanlar, iklim değişikliği ile mücadele bağlamında yeni teknoloji ve servislerin geliştirilebilmesi için bu alana odaklanan girişim hızlandırıcıları ve kuluçka programlarının etkinliğinin nasıl artırılacağını masaya yatıracaklar.
İklim krizi ile mücadelede hem azaltım hem uyum bağlamında yeni teknolojiler ve servislerin geliştirilmekte olduğunu biliyoruz. Bu alanda hemen her geçen gün yeni girişimler ortaya çıkıyor. Bu girişimlerin örneklerini özellikle son yıllarda Türkiye’de de görebiliyoruz. Şimdiden uluslararası ödüller kazanmış Türkiyeli girişimler var. Örneğin, “Tarla.io” adlı girişim, geçtiğimiz kasım ayında Almanya’nın Bonn şehrinde gerçekleşen iklim zirvesi COP23’te İklim Eylemi için Veri Yarışmasında 67 ülkeden yarışmaya katılan 450 ekip içinde veri görselleştirmesi ödülü almıştı. Ancak, iklim krizinin gezegensel boyutu ve aciliyeti göz önüne alındığında bu alandaki örneklerin sayısının ve elimizdeki mücadele seçeneklerimizin hızla artması gerektiği de bir gerçek. Girişim kuluçkaları ve hızlandırıcılar tam da burada devreye girebilir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Teknoloji İcra Komitesi (TEC), Yeşil İklim Fonu (GCF) ve İklim Teknoloji Merkezi ve Ağı (CTCN) kafa kafaya verip sadece bu konuya odaklanılacak bir etkinlik düzenliyor ve bu etkinlikle beraber Paris Anlaşması hedeflerine ulaşılmasını sağlayabilecek yeni azaltım, uyum odaklı teknoloji ve servislerinin geliştirilmesini tetiklemeyi amaçlıyor.
Etkinliğin programında sanal katılıma olanak tanıyan bir zaman dilimi de mevcut. Aynı zamanda sosyal medyadaki #ClimateTech etiketi üzerinden etkileşime geçilebileceği belirtilmekte. 14 Mart’taki gerçekleşecek etkinlikte Yeşil İklim Fonu kapsamında değerlendirilmek üzere iklim teknolojileri kuluçka ve hızlandırıcı merkezleri proje önerisi de sekretarya ile resmen paylaşılmış olacak.
Konuşmacılar Kimler Olacak?
Etkinlik programında konuşmacı olarak yer alacak bazı isimler şu şekilde:
Kuluçka ve Hızlandırıcı Nedir?
Kuluçka programları ve hızlandırıcılar özellikle erken aşamadaki girişimlerin fikirlerini hayata geçirebilmeleri için gereken hayati destekleri sağlayan mekanizmalar olarak özetlenebilir. Bu destekler eğitim, rehberlik, ağ kurma, finans, iş modeli, fon bulma gibi alanlarda yoğunlaşmakta.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…