Bilim

Yeni Çalışma: Yıkıcı Kasırgalar Türkiye’nin de Yer Aldığı Orta Enlemlere Taşınıyor

Yeni bir çalışma, küresel ısınma nedeniyle tropikal kasırgaların, Türkiye’nin de bulunduğu orta enlemlere doğru taşındığını gösterdi.

ABD’de Yale Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, küresel ısınmanın tropikal kasırgaların görüldüğü coğrafi aralığı genişleteceğini ve milyonlarca insanı bu yıkıcı fırtınalara karşı savunmasız hale getireceğini ortaya koydu.

Şu anda bu siklonlar, veya diğer adıyla kasırgalar, esas olarak ekvatorun kuzey ve güneyindeki tropikal bölgelerle sınırlı bulunuyor. Ancak araştırmacılar, yükselen sıcaklıkların bu hava olaylarının orta enlemlerde de görülmesine neden olacağını bildirdi. Orta enlemler Türkiye’deki kentlerin yanı sıra New York, Pekin, Boston ve Tokyo gibi küresel ticaret şehirlerini içeriyor.

Türkiye, orta enlemlere dahil olan 36-42 derece kuzey paralelleri arasında yer alıyor.

Nature Geoscience adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, siklonların orta enlemlerde sıklıkla  görülmesinin bu yüzyılın sonuna kadar gerçekleşeceğini belirtti.

Diğer taraftan alfa subtropikal bir fırtına Eylül 2020’de Portekiz’e indiğinde, siklonun neden olduğu küçük çaplı bir hasara neden oldu. Ancak bilim insanları için bu oldukça önemli bir olaydı.

Isınan bir iklimin, dünya nüfusunun çoğunun yaşadığı ve ekonomik faaliyetin gerçekleştiği orta enlemlerde bu tür fırtınaların daha fazla oluşumunu göreceğini öngören bu yeni çalışmanın baş yazarı Dr. Studholme, dünya ısındıkça ekvator ve kutup bölgeleri arasındaki sıcaklık farkının azalacağını ve bunun jet akımlarının akışını etkileyeceğini açıkladı.

Dr. Studholme, “İklim ısındıkça, orta enlemde meydana gelen bu tür jet akımı aktivitesi zayıflayacak ve aşırı durumlarda dağılacak. Ardından tropikal siklonların orta enlemlerin erişmesine izin verecek” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim STK’ları: Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024

İklim STK’larına göre COP29 Anlaşması Gezegene İhanet!

Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…

24 Kasım 2024

COP29 Küresel Karbon Ticaretini Başlatmak için Anlaşmaya Vardı

Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…

24 Kasım 2024

COP29 Yılda 300 Milyar Dolarlık Finansman Anlaşmasıyla Sona Erdi

Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…

24 Kasım 2024

COP29’da Yeterli Çoğunluk Sağlanamazsa Ne Olacak?

COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…

23 Kasım 2024