CBS News’in yaptığı bir anket çalışmasına göre ABD’lilerin çoğu iklim değişikliğine karşı şimdi harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor. Sekiz ülkede yapılan bir başka anket çalışması da iklim krizinin bu ülkelerde en önemli toplumsal mesele olarak görüldüğünü ortaya koyuyor.
Dünyanın 156 ülkesi Fridays for Future’ın (Gelecek için Cumalar) çağrısına cevap vererek iklim grevine çıktı. İnsanların talebi açık: İklim krizine karşı devletlerin vakit kaybetmeden harekete geçmesi. Yapılan son anket çalışmaları da aynı yönde sonuçları kamuoyu ile paylaşıyor.
CBS News’in yaptığı anket çalışmasına göre ABD’lilerin çoğu iklim değişikliğini ele almak için şimdi harekete geçilmesi gerektiğini düşünüyor. Ankete katılan 10 kişiden yedisi, insan faaliyetlerinin iklim değişikliğine çok ya da bir miktar katkıda bulunduğunu düşünüyor. Çoğu kişi bu konuda bir şeyler yapmak için kişisel sorumlulukları olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların %67’si insanların iklim değişikliği ile ilgili bir şeyler yapabileceği görüşünde. ABD’lilerin %48’i iklim değişikliğini sadece yavaşlatabileceğimizi belirtirken %19’luk kısmı ise tamamen durdurabileceğimizi ifade ediyor. İnsanların iklim değişikliğine fazla katkısı olmadığına inananlar, insanlığın bu konuda bir şeyler yapabilme olasılığının düşük olduğunu düşünüyor.
ABD’lilerin kabaca üçte biri iklim değişikliğinin yakın bir zamanda ele alınması gerektiğini düşünmüyor. Neden bu şekilde düşündükleri sorulduğunda, belirttikleri en büyük sebep iklim değişikliğinin abartılmış olması (%39). Ardından gelen cevap ise “Bu konuda gerçekten yapabileceğimiz hiçbir şey yok” (%26).
Neredeyse tüm ABD’liler (%91), iklim değişikliğinin yaşandığını düşünüyor. Bunun birincil nedeninin insan faaliyeti veya doğal nedenler olup olmadığı konusunda ise bir anlaşmazlık bulunuyor. Araştırmaya göre ABD’lilerin sadece %9’u iklim değişikliğinin yaşanmadığını düşünüyor.
İnsan faaliyetlerinin birincil neden olduğuna inanmayan bir kesim olmasına rağmen çoğu ABD’li bu faaliyetlerin iklim değişikliğine bir şekilde neden olduğuna inanıyor.
10 kişiden sadece biri insan faaliyetlerinin iklim değişikliğine hiç katkıda bulunmadığını ifade ediyor. Bu küçük gruptaki insanlar, bu düşüncenin yalan veya asılsız olduğunu belirtiyorlar.
Kamuoyu İklim Krizini En Önemli Mesele Olarak Görüyor
Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi öncesinde sekiz ülkede yapılan bir başka anket çalışması da iklim krizinin bu ülkelerde en önemli toplumsal mesele olarak görüldüğünü ortaya koyuyor.
Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Almanya, Brezilya, Polonya, Fransa ve İtalya’da yapılan çalışma, bu ülkelerde toplumun yaklaşık dörtte üçünün dünyanın bir iklim krizi ile karşı karşıya olduğunu ifade ettiğini ortaya koyuyor.
“Hope not Hate” adlı İngiliz sivil toplum örgütü tarafından yapılan çalışmadan öne çıkan diğer çarpıcı sonuçlar ise şöyle:
– Bu ülkelerde toplumun ortalama %69’u dünyayı kurtarmak için zamanın daraldığını ifade ederek, iklim krizinin kontrolden çıkmak üzere olduğunu düşünüyor.
– Yine aynı şekilde sadece %21’i kendi hükümetlerinin krizi önlemek için yeterli çabayı sergilediğini ifade ediyor.
“İklim Krizinin Etkileri Şimdiden Hissediliyor”
Türkiye’de ise İklim Haber ve KONDA Araştırma, iklim değişikliği konusunda 2019 yılında yaptıkları anketi Temmuz ayında açıklamışlardı. Bu anket de iklim değişikliğinin Türkiye’de de kamuoyunda endişe yarattığını ortaya koymuştu.
Türkiye’de her iki kişiden birine göre iklim krizinin etkileri ülkemizde şimdiden hissediliyor; toplumun %61’i ise bu durumdan endişeli. Aynı zamanda toplumun %71’i afetlerin arttığını ve bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu düşünüyor. Hükümetlerin ve belediyelerin iklim eylemlerini de değerlendiren katılımcıların %55’i bu konuda çaba gösterilmediğini ifade ediyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…