Bilim

Yeni Çalışma: Paris Taahhütleri Yerine Getirilse Bile Deniz Seviyesi Yükselecek

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre Paris Anlaşması taahhütlerine ulaşılsa bile 2300 yılında deniz seviyesi 20 santimetreye kadar yükselebilir.

ABD merkezli hakemli bilim dergisi PNAS’ta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre 2030 yılında Paris Anlaşması taahhütlerine ulaşılsa dahi, deniz seviyesinin yükselmesiyle kıyı bölgelerinde büyük değişimler yaşanacak ve önümüzdeki birkaç yüzyıldaki uyum süreci zorlaşacak.

Tıpkı son süratle giden büyük bir geminin durması için çok fazla zaman gerektiği gibi, yükselen deniz seviyelerinin karaya ulaşmasını engellemek için de birkaç yüzyıla ihtiyaç var. Araştırmacılar, 2015’te imzalanan Paris Anlaşması kapsamında 2030 yılında ulaşılması planlanan taahhütlerin, bu yüzyılın sonunda su seviyelerinin 8 santimetreye kadar yükselmesine neden olacağını söylüyor.

Araştırmada ayrıca 2015 ila 2030 yılları arasında salınan seragazlarının, 2300 yılına kadar okyanus seviyelerini 20 santimetreye kadar yükseltebileceği yer alıyor. Ancak bu oran hükümetlerin Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirdiği senaryoda geçerli. Eğer taahhütler yerine getirilmezse su seviyelerindeki yükseliş çok daha korkutucu rakamlara ulaşabilir. Ayrıca bu senaryoda bütün ülkelerin 2030 yılı itibarıyla seragazı emisyonlarını sıfırlayacağı göz önünde bulunduruluyor.

Geçen hafta EcoWatch’ın yayımladığı bir başka araştırma, emisyonlarda ciddi bir düşüş gerçekleşmezse birçok şehrin 2050 yılında sular altında kalacağı ve 300 milyona yakın insanın her yıl düzenli olarak sellere maruz kalacağını ortaya koyuyor. PNAS’ın araştırması ayrıca 1990 ila 2030 yılları arasında en çok emisyona sebep olan 5 ülkenin su seviyelerindeki yükselişten sorumlu olacağını söylüyor.

Araştırma Paris Anlaşması’nın imzalandığı 2015 yılından 2030’a kadarki 15 yıllık süreci inceliyor. Araştırmacıların kullandıkları modelleme, anlaşmayı imzalayan bütün ülkelerin 2030 yılında emisyonlarını ciddi oranda azalttığı ve 2030 sonrasında da sıfırladığı verilere göre oluşturuldu. Ancak araştırmanın sonucunda, oldukça az sayıdaki ülkenin küresel ısınmayı 2 derece ile sınırlandırma taahhüdüne uygun hareket ettiği görülüyor.

Deniz seviyelerinin yükselmesi önümüzdeki yüzyıllarda devam edecek bir sorun. Araştırmanın yazarlarından Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Peter Clark, “İklim krizine adaptasyon süreci oldukça maliyetli bir yaşam biçimini beraberinde getirecek. Bu geçiş trilyon dolarlara mâl olacak. Ancak ısınmayı şimdiden durdursak bile deniz seviyeleri yükselmeye devam edecek” dedi.

Ancak bu umutsuz bir durumdan ziyade şu an alınacak kararların gelecekte çok büyük etkileri olduğunu gözler önüne seriyor. Emisyonları ne kadar hızlı düşürürsek, buzulların erimesi ve su seviyelerinin yükselmesi de o kadar yavaşlar.

 

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025