Kategoriler: Ekonomi

Yeni Çalışma: G20 Ekonomilerinin Karbonsuzlaşma Hızı Yavaşlıyor

Yeni bir çalışma, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle yola devam etmek için karbonsuzlaşma hızının artması gerektiğini ortaya koydu.

Danışmanlık firması PwC tarafından yapılan çalışmada, G20 ekonomilerinde karbonsuzlaşma oranlarının geçen yıl 20 yılın en düşük seviyesine gerilediği ve dünyanın iklim hedefine ulaşmak için gerekenin gerisinde kaldığı ortaya kondu.

PwC, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle yola devam etmek için değişim hızının artması gerektiğini söyledi.

PwC Net Zero Economy Index, “G20’deki hiçbir ülke güvenli bir iklimi sürdürecek kadar hızlı karbonsuzlaşmaya gitmiyor” dendi.

PwC İngiltere’nin ortağı Dan Dowling yaptığı açıklamada, dünyanın emisyonları %43 oranında azaltmak için Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2030 son teslim tarihini karşılamak adına “endişe verici bir şekilde” gereken oranın altına düştüğünü söyledi.

Küresel iklim müzakerelerinin bir sonraki turu Kasım ayında gerçekleşecek.

PwC analizi, 2000 yılından bu yana ulaşılandan 11 kat daha hızlı bir şekilde, ortalama küresel karbonsuzlaşma oranının yıllık artık %15,2’ye ulaşması gerektiğini ortaya koydu.

PwC, küresel enerji kaynaklı emisyonların yaklaşık %80’ini oluşturan G20 ekonomilerinden dokuzunun, GSYH’lerine ve karbon içeriğine göre enerji tüketimi seviyelerine de dayanarak 2021’de karbon yoğunluğunu artırdığını söyledi.

Güney Afrika %4,6 düşüşle en güçlü performans gösteren ülke olurken, onu %3,3 ile Avustralya ve %2,8 ile Çin izledi.

Dowling, “Uluslar hem enerji karışımlarında hem de enerji kullanımlarında radikal değişiklikler yapmalıdır. Başarısız olursak, iklim değişikliğine uyum sağlamanın maliyetleri artmaya devam edecek” dedi.

“Basitçe söylemek gerekirse, beklenmedik olaylar ve büyüklükleri ne olursa olsun, zayıf karbonsuzlaşma performansının norm haline gelmesi için yeterli bir zamanımız yok” diye ekledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024