Yeni bir çalışma, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle yola devam etmek için karbonsuzlaşma hızının artması gerektiğini ortaya koydu.
Danışmanlık firması PwC tarafından yapılan çalışmada, G20 ekonomilerinde karbonsuzlaşma oranlarının geçen yıl 20 yılın en düşük seviyesine gerilediği ve dünyanın iklim hedefine ulaşmak için gerekenin gerisinde kaldığı ortaya kondu.
PwC, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefiyle yola devam etmek için değişim hızının artması gerektiğini söyledi.
PwC Net Zero Economy Index, “G20’deki hiçbir ülke güvenli bir iklimi sürdürecek kadar hızlı karbonsuzlaşmaya gitmiyor” dendi.
PwC İngiltere’nin ortağı Dan Dowling yaptığı açıklamada, dünyanın emisyonları %43 oranında azaltmak için Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2030 son teslim tarihini karşılamak adına “endişe verici bir şekilde” gereken oranın altına düştüğünü söyledi.
Küresel iklim müzakerelerinin bir sonraki turu Kasım ayında gerçekleşecek.
PwC analizi, 2000 yılından bu yana ulaşılandan 11 kat daha hızlı bir şekilde, ortalama küresel karbonsuzlaşma oranının yıllık artık %15,2’ye ulaşması gerektiğini ortaya koydu.
PwC, küresel enerji kaynaklı emisyonların yaklaşık %80’ini oluşturan G20 ekonomilerinden dokuzunun, GSYH’lerine ve karbon içeriğine göre enerji tüketimi seviyelerine de dayanarak 2021’de karbon yoğunluğunu artırdığını söyledi.
Güney Afrika %4,6 düşüşle en güçlü performans gösteren ülke olurken, onu %3,3 ile Avustralya ve %2,8 ile Çin izledi.
Dowling, “Uluslar hem enerji karışımlarında hem de enerji kullanımlarında radikal değişiklikler yapmalıdır. Başarısız olursak, iklim değişikliğine uyum sağlamanın maliyetleri artmaya devam edecek” dedi.
“Basitçe söylemek gerekirse, beklenmedik olaylar ve büyüklükleri ne olursa olsun, zayıf karbonsuzlaşma performansının norm haline gelmesi için yeterli bir zamanımız yok” diye ekledi.