Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir çalışmada, yaşanan küresel ısınma ve iklim krizinin dünyayı birden fazla devrilmenin eşiğine getirdiği açıklandı.
Araştırmada, Sanayi Devrimi’nden bu yana yaşanan 1,1 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle sonrasında beş kritik eşiğin aşıldığı aktarıldı.
Çalışmada, söz konusu eşiklerin Grönland’ın buz tabakasının çökmesi, buz tabakasının deniz seviyesinde büyük bir yükselmeye yol açması, kuzey Atlantik’teki önemli bir akıntının çökmesi, milyarlarca insanın gıda için bağımlı olduğu yağmuru etkilemesi ve karbonca zengin permafrost’un aniden erimesi olduğu vurgulandı.
Yapılan analizde, halihazırdaki sıcaklıkların söz konusu eşikleri kritik düzeye taşıdığı, yaşanması öngörülen 1,5 derecelik ısınmanın ise beş ek devrilme noktasını da aktif hale getirebileceğinin altı çizildi.
Toplamda 16 Devrilme Noktası Var
Bilim insanları, toplamda 16 devrilme noktası için kanıt bulduklarını belirtirken, son altı tanesinin tetiklenmesi için en az 2 derece küresel ısınma eşiğinin geçilmesi gerektiğini aktardı.
Çalışma ekibinin bir parçası olan Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü müdürü Prof. Johan Rockström, “Dünya 2-3 derecelik küresel ısınmaya doğru gidiyor. Bu, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için felaket olacak çok sayıda tehlikeli devrilme noktasını geçmeye yönlendiriyor” dedi.
Rockström, “Dünya üzerinde yaşanabilir koşulları sürdürmek ve istikrarlı toplumları sürdürmek için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Çalışmanın baş yazarı Exeter Üniversitesi’nden Dr. David Armstrong McKay ise, “Gerçekten endişe verici. Mutsuzluk için sebepler var, ama hâlâ umut için de sebepler var. Çalışma, Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefinin neden bu kadar önemli olduğunu ve uğruna mücadele edilmesi gerektiğini destekliyor. Bazı devrilme noktalarına yakında ulaşacağız” ifadelerini kullandı
Kısa süre önce yayımlanan başka bir çalışma da çevresel yıkım nedeniyle Amazon yağmur ormanlarının bir kısmının devrilme noktasına ulaştığını ve bir daha asla toparlanamayacağını ortaya koymuştu.
Raporda, “Devrilme noktası bir gelecek senaryosu değil, daha ziyade bölgenin bazı bölgelerinde halihazırda mevcut olan bir aşama. Brezilya ve Bolivya, tüm ormansızlaşmanın ve bozulmanın %90’ını yoğunlaştırıyor” diye belirtilmişti.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…