COVID-19 salgınına rağmen, 2020’de küresel olarak 260 GW’den fazla yenilenebilir enerji kapasitesi eklendi ve önceki rekoru neredeyse %50 oranında aştı.
2020’deki küresel yenilenebilir enerji kapasitesi ilaveleri, COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik yavaşlamaya rağmen önceki tahminleri ve tüm rekorları geride bıraktı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayımlanan verilere göre, geçen yıl küresel olarak 260 gigawatt’tan (GW) fazla yenilenebilir enerji kapasitesi eklendi ve 2019’daki genişleme %50’ye yakın bir oranda aşıldı.
IRENA’nın 2021 yıllık Yenilenebilir Kapasite İstatistikleri, yenilenebilir enerjinin tüm yeni üretim kapasitesi içindeki payının art arda ikinci yılda önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Geçen yıl eklenen tüm yeni elektrik kapasitesinin %80’inden fazlası yenilenebilirdi ve yeni yenilenebilir enerjilerin % 91’ini güneş ve rüzgar oluşturuyordu.
IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera, “Bu rakamlar olağanüstü bir direnç ve umut hikayesi anlatıyor. 2020’nin zorluklarına ve belirsizliğine rağmen, yenilenebilir enerji daha iyi, daha adil, esnek, temiz ve adil bir gelecek için yadsınamaz bir iyimserlik kaynağı olarak ortaya çıktı” dedi.
La Camera “Bu zor döneme rağmen, tahmin ettiğimiz gibi 2020, yenilenebilir enerjilerin on yılının başlangıcını işaret ediyor. Maliyetler düşüyor, temiz teknoloji pazarları büyüyor ve enerji geçişinin faydaları daha önce hiç bu kadar net olmamıştı. Bu eğilim durdurulamaz, ancak Dünya Enerji Geçiş Görünümü’nün incelemesinin vurguladığı gibi, yapılması gereken çok şey var. 1,5 derece planının 2050 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, geçişi desteklemek için planlanan önemli enerji yatırımlarının yeniden yönlendirilmesi gerekli. Bu kritik on yıllık eylemde, uluslararası toplum daha ileri gitmek için bu eğilime ilham kaynağı olarak bakmalıdır” diye sözlerini sonlandırdı.
Kurulu kapasitedeki %10,3’lük artış, yıldan yıla daha mütevazı büyümenin uzun vadeli eğilimlerini geride bırakan genişlemeyi temsil ediyor. 2020’nin sonunda, küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesi 2799 GW’a ulaştı ancak güneş ve rüzgar hızla artmasına rağmen hidroelektrik en büyük payı (1 211 GW) oluşturuyor. İki değişken yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş ve rüzgar kurulumları 2020’de sırasıyla 127 GW ve 111 GW’lık yeni kapasite genişlemesine hakim oldu.
Çin ve ABD, 2020’den beri göze çarpan iki büyüme pazarıydı. Halihazırda dünyanın en büyük yenilenebilir enerji pazarı olan Çin, 72 GW rüzgar ve 49 GW güneş enerjisiyle geçen yıl 136 GW ekledi. ABD geçen yıl, 15 GW güneş ve yaklaşık 14 GW rüzgar dahil olmak üzere 29 GW ile 2019’a göre yaklaşık %80 daha fazla yenilenebilir enerji kapasitesi ekledi.
Afrika 2019’a göre 2,6 GW’lık biraz daha fazla artışla istikrarlı bir şekilde genişlemeye devam ederken, Okyanusya en hızlı büyüyen bölgelerden biri oldu (+% 18,4), ancak küresel kapasite payı küçük ve neredeyse tüm genişleme Avustralya’da gerçekleşti.
Teknolojilere göre öne çıkan özellikler:
Rüzgar enerjisi: Rüzgar genişlemesi 2020’de 2019’a kıyasla neredeyse iki katına çıktı. Çin, 72 GW yeni kapasite ekledi ve onu 14 GW ile ABD izledi. Diğer 10 ülke 2020’de rüzgar kapasitesini 1 GW’den fazla artırdı. Açık deniz rüzgar kapasitesi 2020’de toplam rüzgar kapasitesinin yaklaşık %5’ine ulaşacak şekilde arttı.
Güneş enerjisi: Toplam güneş kapasitesi, 2020’de Asya’daki (78 GW) genişleme sayesinde rüzgar kapasitesiyle hemen hemen aynı seviyeye ulaştı. Çin’de 49 GW ve Vietnam’da 11 GW’lık büyük kapasite artışları yaşandı. Japonya 5 GW’ın üzerinde artırdı. Hindistan ve Kore Cumhuriyeti, güneş enerjisi kapasitesini 4 GW’den fazla artırdı. ABD ise 15 GW ekledi.
Biyoenerji: Net kapasite artışı 2020’de yarı yarıya düştü. Çin’deki biyoenerji kapasitesi 2 GW’ın üzerinde arttı. Avrupa, 2020’de önemli ölçüde genişleyen ve 2019’a benzer şekilde 1,2 GW biyoenerji kapasitesi ekleyen tek diğer bölge oldu.
Hidroelektrik: 2020’de hidroelektrikteki büyüme, 2019’da ertelenen birkaç büyük projenin devreye girmesiyle geri kazanıldı. Çin 12 GW kapasite ekledi, Çin’i Türkiye 2,5 GW ile takip etti.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…