Uydu verileri, buzulların daha hızlı eridiğini, 15 yıl öncesine göre yılda %31 daha fazla kar ve buz kaybettiğini ortaya koydu.
Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, NASA’nın Terra uydusundan alınan 20 yıllık verileri kullanarak, dünyadaki 220 bin buzulun 2015’ten bu yana yılda 328 milyar tondan fazla buz ve kar kaybettiğini tespit etti.
AA’nın haberine göre araştırmada, 2015-2019 döneminde yıllık erime oranının, 2000-2004 dönemine göre yılda 78 milyar ton daha fazla olduğu belirtildi.
Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü ve Fransa’daki Toulouse Üniversitesinde buzulbilimci Romain Hugonnet, kaybedilen su hacminden ayrı olarak küresel incelme oranlarının son 20 yılda iki katına çıktığını kaydetti.
Dünyadaki buzul kaybının yarısının ABD ve Kanada’da gerçekleştiğine işaret eden Hugonnet, Alaska’daki erime oranının “dünyadaki en yüksek oranlar arasında” olduğunu aktardı.
Hugonnet buzullardaki erimelerin, küresel sıcaklık artışını yansıttığını ifade etti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…