Ağustos ayının ilk günüde yayımlanan 28. yıllık İklim Durumu raporuna göre 2017, sırasıyla 2016 ve 2015’in ardından, dünyanın en sıcak üçüncü yılı olarak kayıtlara geçti. 2017’de aynı zamanda seragazı konsantrasyonları ve deniz seviyesi artışı rekor kırdı.
İçinde bulunduğumuz ayın ilk günü yayımlanan 28. yıllık İklim Durumu raporu, 2017 yılının, sırasıyla 2016 ve 2015 yıllarının ardından dünyanın en sıcak üçüncü yılı olduğunu doğruladı. 2017 yılında seragazı konsantrasyonlarında ve deniz seviyesi artışında da rekor kırıldı.
Rapor, NOAA’nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri’nden bilim insanlarının öncülüğünde 65 ülkedeki 500’den fazla bilim insanının da katkılarıyla “the Bulletin of the American Meteorological Society” de yayımlandı.
Uluslararası raporda dikkat çeken bulgular şu şekilde sıralanabilir:
-Karbondioksit (CO2), metan ve azot oksit de dahil olmak üzere atmosferdeki başlıca seragazı konsantrasyonları yeni rekor seviyelere ulaştı. 2017 yılında ortalama küresel CO2 konsantrasyonu milyonda 405 parça olarak ölçüldü. Bu, 38 yıllık modern küresel iklim kayıtlarında en yüksek ölçüm anlamına geliyor.
-Deniz seviyesindeki artış yeni bir rekor kırdı. Ölçümlere göre deniz seviyesi 1993 ortalamasından yaklaşık 7,7 cm daha yüksek. Küresel deniz seviyesi 10 yılda ortalama 3,1 cm hızla artıyor.
-Okyanusun üst tabakasının sıcaklığı rekor kırdı. Bu, okyanusların en üstteki 701 metrede devam eden termal enerji birikimini yansıtıyor.
-Okyanusların ve karanın birleştirilmiş yüzey sıcaklığı rekor seviyeye ulaştı. Veri kümesine bağlı olarak, ortalama küresel yüzey sıcaklıkları 1981-2010 ortalamasının üzerinde 0,38-0,48’di. Bu, 2017’nin, 1800’lü yılların ortasından sonlarına doğru oluşturulan kayıtlardan beri, ikinci veya üçüncü en yüksek yıllık küresel sıcaklığa sahip olduğunu gösteriyor.
-Deniz yüzeyi sıcaklığı rekor seviyeye ulaştı. 2017 yılında küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 2016 değerinin biraz altında olsa da, uzun vadeli eğilim yukarı doğru yönleniyor.
-Kuraklık önce azaldı sonra arttı. Küresel kuraklık 2017’nin başında keskin bir düşüş gösterirken, yılın ilerleyen dönemlerinde ortalamanın üzerine çıktı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…