Bilim

Yeni Araştırma: Yüzyıl Sonuna Kadar Mercan Resifleri Yok Olabilir

Bilim insanları, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle yüzyıl sonu itibarıyla yeryüzünde mercan resiflerinin oluşumuna elverişli doğal ortam bulunamayacağı uyarısı yaptı.

CNN International’da yer alan habere göre, ABD’nin Hawaii Üniversitesi’nden bilim insanları, dünya genelinde mercan resifi alanlarının dağılımının gelecek projeksiyonunu yaptıkları araştırmanın sonuçlarını California eyaletinin San Diego kentinde düzenlenen Okyanus Bilimleri Buluşması’nda paylaştı.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Küresel iklim değişikliğinin yol açtığı okyanus ısınması ve asitlenmenin aynı hızda sürmesi halinde, bugün mercan resiflerinin bulunduğu alanların 2045 yılında tamamıyla elverişsiz hale gelmesinin beklendiğine dikkati çeken araştırmacılar, 2100 yılına gelindiğinde ise sıcaklık değerleri ve asitlilik bakımından resiflerin oluşumuna veya yapay olarak üretimine uygun bölge bulunamayacağını vurguladı.

Araştırmacılar, yaptıkları projeksiyonda, 2100 yılında yeryüzünde yalnızca Meksika’nın Aşağı California eyaleti kıyıları ile Kızıldeniz’in sıcaklık ve asitlilik değerleri bakımında yapay mercan resifi için elverişli olacağı fakat buraların da akarsuların denize döküldüğü bölgelere yakın olması nedeniyle mercan resifleri için uygun ekolojik çevre olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Bilim insanları, son yıllarda küresel iklim değişikliği etkilerinin mercan resiflerine verdiği zararlara dikkati çekiyor. Avustralya açıklarındaki 2300 kilometre uzunluğundaki Büyük Bariyer Resifi’nde, son 20 yılda artan okyanus sıcaklıkları nedeniyle, çok kez, “ağarma” adı verilen, resiflerin kireçlenerek canlı yaşamını barındırma özelliğini yitirdiği tahribatlar olmuştu. 2016 ve 2017 yıllarında görülen denizel sıcak hava dalgaları, Büyük Bariyer Resifi’ndeki mercanların yarısının ölümüne yol açmıştı.

Mercan resifleri, milyonlarca insanın geçim kaynağı balıklar ve diğer deniz canlıları için yaşam alanı olmasının yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyıların korumasına katkıda bulunuyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024