Dünyada yaklaşık yarım milyon bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, bu oranın büyük bir bölümünü de böceklerin oluşturduğu belirtildi.
Bilim insanları böcek türlerinin yok oluşunu büyük oranda insan davranışlarının doğaya olumsuz etkisiyle olacağını söylüyor.
Finlandiya Doğa Tarihi Müzesi’nde görevli Biyolog Pedro Cardoso, yeni yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre doğada uçan, zıplayan, suda yaşayan ya da sürünen böcek türlerinin hızla yok olduğu ve bu durumun son yarım milyar yılda altıncı kez yaşandığı kaydedildi.
Buna göre iklim değişikliği, tarım ilacı kullanımı ve doğada bulunan bitki, hayvan ve diğer türlerin insan kaynaklı tüketilmesi ya da öldürülmesi sebebiyle kelebek, karınca, arı, yaban arısı, çekirge ve diğer uçabilen böceklerin yok olduğu ve bu durumun buz dağının sadece görünen yüzü olduğu belirtildi.
Cardoso, “Böcek türlerinin yok olması ya da azalmasının sebebi büyük oranda insan kaynaklı. Bunun en büyük nedeni canlıların yaşam alanlarının giderek küçülmesi, çevre kirliliği, tarım ilaçları ve istilacı türler. Böceklerin yok olmasıyla aslında çok daha fazla şey kaybediyoruz. Bitkilerin tozlaşması, beslenme döngüsü ve zararlı türlerle mücadele gibi yeri doldurulamaz birçok işi böcekler yapıyor” diye konuştu.
Cardoso, “Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ya da tamamıyla yok olan böcek türleri maalesef göz ardı ediliyor. Çünkü çoğu çok nadir görülen türler ya da henüz tanımlanmamış” diyerek sözlerine devam etti. “Bilim, böcek türlerinin yok olmasına karşı insanlığı uyarıyor” başlığıyla paylaşılan araştırma Conservation Biology dergisinde yayımlandı.
Bilim insanları yaklaşık 15 sene önce canlı türlerinin yok olması ve doğanın dengesinin bozulmasıyla ilgili ortak bir makale hazırlamış, 2017’de bu yazının ikinci versiyonu 15 bini aşkın bilim insanı tarafından imzalanmıştı.
Bilim insanları dünya üzerinde 5.5 milyon böcek türü olduğunu tahmin ediyor. Bunların bugüne kadar sadece beşte biri (yaklaşık bir milyon) tanımlanabildi. Araştırmalara göre endüstri devriminin yaşandığı son 200 senede tüm dünyada böcek türlerinin %5’i ile 19’u yok oldu.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…