BNEF tarafından yapılan bir araştırmaya göre, enerji talebi bu yıl koronavirüs salgını kısıtlamaları nedeniyle düştüğü için yakıt tüketiminden kaynaklanan küresel emisyonlar muhtemelen geçen yıl zirveye ulaşmış oldu.
Bloomberg Energy Finance (BNEF), Yeni Enerji Görünümü raporunda, COVID-19 salgınının bir sonucu olarak enerji sektöründen kaynaklanan emisyonların bu yıl yaklaşık %10 düştüğünü söyledi. Ekonomik toparlanmayla tekrar yükselseler bile, bir daha asla 2019 seviyelerine ulaşamayabilirler.
2027’den itibaren, emisyonların 2050’ye kadar yılda %0,7 oranında düştüğü öngörülüyor.
Raporda, bunun rüzgar ve güneş enerjisindeki artış, elektrikli araç alımının artması ve endüstrilerdeki gelişmiş enerji verimliliğinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Rüzgar ve güneş enerjisi birlikte, bu yüzyılın ortasına kadar küresel elektrik üretiminin %56’sını oluşturacak.
Kömür enerjisinin 2027’de Çin’de ve 2030’da Hindistan’da zirveye çıkması; toplam petrol talebinin ise 2035’te zirveye çıkması ve ardından 2050 itibarıyla 2018 seviyelerine dönmesi için yıllık %0,7 oranında düşmesi bekleniyor.
Doğalgaz, yıllık %0,5 artışla 2050 yılına kadar büyümeye devam eden tek fosil yakıt kaynağı olacak.
Bununla birlikte, enerji geçişinin ilerlemesine ve COVID-19’un getirdiği enerji talebindeki düşüşe rağmen, BNEF hâlâ enerji sektörü emisyonlarının dünyayı 2100 yılına kadar 3,3 derece sıcaklık artışına doğru götürdüğünü belirtiyor.
BNEF’te kıdemli analist ve raporun ortak yazarı Matthias Kimmel, “Küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında kalması için, şu andan itibaren emisyonları her yıl %6 oranında azaltmamız; ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmamız için ise emisyonları yılda %10 düşürmemiz gerekecek” dedi.