Moody’s Analytics tarafından yapılan araştırmaya göre, 2048 yılında dünyada yaşanacak 4 derecelik sıcaklık artışı Türkiye ekonomisinde 0.15’lik bir daralmaya neden olacak.
Moody’s Analytics tarafından yapılan analiz iklim değişikliğinin ülke ekonomilerine etkisi araştırıyor. Dört farklı senaryo göz önüne alınarak oluşturulan çalışmada 2100 yılına kadar 1, 1.9, 2.4 ve 4.1 derecelik sıcaklık artışı sonucunda neler yaşanabileceği öngörüldü.
Örneğin 1.5 derecelik sıcaklık artışı durumunda küresel ekonomik zararın 54 trilyon dolara, 2 derece artışta ise 69 trilyon dolara mâl olacağı kaydedildi. Rapora göre en kötü senaryo ise 4 derecelik sıcaklık artışı durumunda yaşanacak. Eğer böyle bir durum oluşursa 2048 yılına kadar dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Hindistan’ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYH) 2,45’lik daralma ile en büyük darbeyi alacağı ifade edildi. İklim değişikliğinden olumsuz olarak etkilenecek bir başka ülke ise Çin. Ancak turizm ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan gelirleri dolayısıyla Çin’in Hindistan kadar etkilenmeyeceği bildirildi.
Türkiye Ekonomisinde Daralma Bekleniyor
Araştırma Türkiye’nin de iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek ülkelerden biri olduğu gösteriyor. Ülkenin 4 derecelik sıcaklık artışı senaryosu karşısında GSYİH üzerinde 0.15’lik bir daralma yaşanacağı öngörülüyor.
Öte yandan araştırmada iklim değişikliğinin en kötü senaryo karşısında bile Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerin GSYİH’sında artış yaşanacağını gösteriyor.
2048’de 4 derece sıcaklık artışının GSYİH üzerindeki tahmini etkisinin şöyle olması bekleniyor:
Canada: 0.31
Birleşik Krallık: 0.29
Almanya: 0.28
Fransa: 0.08
ABD: 0.08
Japonya: -0.03
Güney Kore: -0.13
Türkiye: -0.15
İtalya: -0.16
Brezilya: -0.48
Çin: -0.62
Rusya: -1.43
Hindistan: -2.45
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…