Politika

Yeni Araştırma: Tüm Dünyada Fransa Büyüklüğünde Ormanlık Alan 20 Yılda Yeniden Canlandı

2000 yılından bu yana yaklaşık 59 milyon hektarlık orman yeniden büyümesi bazı yerlerde yenilenmenin işe yaradığını gösteriyor.

Yeni bir analize göre Fransa büyüklüğünde bir orman alanı, son 20 yılda dünya çapında yeniden büyüdü. Bu durum, bazı yerlerde yenilenmenin işe yaradığını gösterdi.

Araştırma, 2000 yılından bu yana yaklaşık 59 milyon hektarlık ormanın yeniden büyüdüğünü ve 5,9 gigaton karbondioksiti emmek ve depolamak için potansiyel sağladığını ortaya koydu. Bu miktar, tüm ABD’nin yıllık emisyonundan daha fazla.

Düzinelerce ülkede uydu görüntüleme verileri ve yerinde incelemeler yoluyla yürütülen iki yıllık çalışma, Brezilya’daki Atlantik ormanında yeniden büyüme alanlarını belirledi. Bu alanda, Hollanda büyüklüğünde bir alan 2000 yılından bu yana koruma çabaları ve değişen endüstri uygulamaları ile toparlandı.

Bir başka yeniden büyüme alanı ise, korumacıların ve Moğol hükümetinin çalışmaları sayesinde yirmi yılda 1,2 milyon hektarlık ormanın yeniden oluştuğu Moğolistan’ın kuzey ormanlarında bulunuyor. Ormanlar ayrıca Orta Afrika ve Kanada’nın bazı bölgelerinde de geri dönüş yaptı.

Ancak, araştırmacılar, ormansızlaşmanın restorasyon planlarından çok daha hızlı gerçekleşmesiyle, dünyanın hâlâ “korkunç bir oranda” genel bir orman kaybı yaşadığı konusunda uyardı.

Trilyon Ağaçlar (Trillion Trees) projesinin bir parçası olarak WWF tarafından yönetilen yeniden büyüme çalışmasında özetlenene göre, benzer bir dönemde, dünya çapında yenilenen orman alanının yaklaşık yedi katı olan 386 milyon hektar ağaç örtüsü kayboldu.

Önceki çalışmalar, her yıl İngiltere kadar büyük bir orman alanının, büyük ölçüde kereste veya tarıma yer açmak için kaybedildiğini tahmin ediyordu. Bu tür ormansızlaşma, vahşi yaşam için büyük tehditler oluştururken iklim krizini kontrol altına alma çabalarını durduruyor.

Ormansızlaşma, tropikal bölgelerdeki yağmur ormanlarında yoğunlaşan kayıplarla geçen yıl keskin bir artış gösterdi.

Amazon’da ağaçlar hızla kesiliyor ve yakılıyor, 2021’de halihazırda 430.000 dönümden fazla arazi kaybedildi. Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazonlar’daki ormansızlaşma nedeniyle artan uluslararası baskı altında.

WWF’de doğa temelli çözümler direktörü William Baldwin-Cantello, “Bilim açıkça gösteriyor; tehlikeli iklim değişikliğinden kaçınmak ve doğa kaybını engellemek istiyorsak, hem ormansızlaşmayı durdurmalı hem de doğal ormanları restore etmeliyiz

Doğal orman rejenerasyonunun aktif olarak ekilen ormanlara göre genellikle daha ucuz, karbon açısından daha zengin ve biyolojik çeşitlilik açısından daha iyi olduğunu uzun zamandır biliyoruz ve bu araştırma bize rejenerasyonun nerede ve neden gerçekleştiğini ve bu koşulları başka yerlerde nasıl yeniden yaratabileceğimizi anlatıyor. Ancak bu yenilenmeyi hafife alamayız. Ormansızlaşma hâlâ her yıl milyonlarca hektarlık alanı yok ediyor. Bu da yenilenenden çok daha fazla” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Geleceğin Zirvesi Fosil Yakıtlar Konuşulmadan Olmaz!

BM’ye üye devletler, STK’lar, bilim insanları 22-23 Eylül’de düzenlenecek Geleceğin Zirvesi’nde küresel zorlukların çözümüne yönelik…

6 Eylül 2024

Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

Yeni bir çalışmanın sonucuna göre, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava…

6 Eylül 2024

2024 Yazı Tarihin En Sıcak Yazı Olarak Kayıtlara Geçti

Copernicus'un raporunda, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olma olasılığının giderek arttığı da kaydedildi.  Avrupa Birliği'nin…

6 Eylül 2024

Doğu Kafkasya’dan AB’ye Yeşil Enerji Sağlamak için Yeni Bir Girişim Başlıyor

Azerbaycan, Gürcistan ve iki AB ülkesi Doğu Kafkasya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji…

6 Eylül 2024

İklim Değişikliği 400 Milyon Öğrencinin Eğitimden Mahrum Kalmasına Neden Oldu

Dünya Bankası’nın yeni bir raporuna göre, 2024 yılında 10 yaşında olan bir çocuk, 1970 yılında…

5 Eylül 2024

Veri Merkezleri Karbon Emisyonunda Patlamaya Neden Olacak

Yeni bir araştırmaya göre teknoloji devlerinin küresel veri merkezleri 2030 itibarıyla, 2,5 milyar metrik tonluk…

5 Eylül 2024