Yükselen küresel sıcaklıklar, aşırı hava olaylarında değişimlere neden oldu. Kuraklık ve sel olayları dünya ısındıkça yoğunlaşıyor ve bilim insanlarının uzun süredir tahmin ettiği ve insanlar tarafından da giderek daha görünür hale gelen bu eğilimin arkasında sağlam veriler var.
Nature Water dergisinde Pazartesi günü yayımlanan bir araştırmaya göre, , son 20 yılda gezegendeki sel ve kuraklık olaylarında keskin bir artış yaşandı.
Araştırma, yer altı suyu, yüzey suyu, kar, buz ve toprak nemi dahil olmak üzere Dünya’nın su depolarındaki ince değişiklikleri ölçmek için kullanılan NASA’nın Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi’nden alınan uydu verilerine dayanıyor.
Çalışmanın ortak yazarlarından olan ve aynı zamanda NASA’da görevli hidrolog Matthew Rodell, iklim değişikliğinin kuraklık ve sellerinin şiddetini ve sıklığını artırdığına dair “güçlü kanıtlar” sağlayan verilere sahip olunduğunu söylerken, bunun ileride daha da fazlalaşacağının bir işareti olduğunu söyledi.
Yalnızca geçen yıl, Pakistan’ın üçte birini sular altında bırakan yıkıcı seller ve ABD’nin güneybatısında devam eden büyük kuraklık ciddi zarara neden oldu.
Bu yıl ise, Kaliforniya’nın sular altında kalması ve Freddy tropikal siklonu nedeniyle Mozambik’te kısa bir sürede bir yıllık yağışın yağması önemli örnekler.
Araştırmaya göre, dünyadaki en yoğun seller ve kuraklıklar 2015 yılında yılda üç yerine yaklaşık dört oranında daha sık meydana gelmeye başladı.
Bunun yanı sıra dünya genelinde son 8 yıl, kaydedilen en sıcak 8 yıl oldu. İklim değişikliği, sel ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarındaki bu değişimin en büyük itici gücü oldu.
Araştırmacılar, 2002’den 2021’e kadar dünya çapında binden fazla kuraklık ve sel olayına bakarak bunların boyutlarını, sürelerini ve ciddiyetini analiz ettiler.
Araştırmaya göre, son 20 yılın en şiddetli olayı, 2020’den itibaren Sahra altı Afrika’yı vuran aşırı yağışlar oldu.
Aylar süren yağışlar, Victoria Gölü’ndeki su seviyelerinin yaklaşık bir metre yükselmesine ve çevredeki alana taşmasına neden oldu.
En şiddetli kuraklık 2015’ten 2016’ya kadar kuzeydoğu Güney Amerika’da gerçekleşti, ardından Brezilya’nın Cerrado bölgesinde devam eden kuraklık geldi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…