Bilim

Yeni Araştırma: Grönland’da Sıcaklıklar Son Bin Yılın Zirvesine Ulaştı

Yeni bir araştırma, 1995 yılından bu yana buzulların hızla eridiği Grönland adasında, 20. yüzyıl ortalamasından 2,7 derece daha fazla sıcaklık yaşandığını ortaya koydu.

Nature isimli derginin son sayısında yayımlanan bilimsel makaleye göre, son dönemde adada bin yıldan fazla bir süredir en yüksek sıcaklık yaşanıyor.

Araştırmaya göre, adanın en uzak kuzey orta kesiminde, dünyanın geri kalanıyla kıyaslandığında küresel ısınmaya dair bu kadar net bir veri daha önceki araştırmalarda ortaya çıkmamıştı.

Almanya’da Alfred Wegener Enstitüsü’nde buzul bilimci olarak görev yapan ve makaleyi kaleme alan bilim insanlarından Maria Hoerhold, buzul çekirdeği sıcaklığının iklim trendiyle ilgili daha uzun vadeli bir perspektif sunabildiğini ama bununla ilgili verilerin 1995’den bu yana güncellenmediğini belirterek, 2011 yılında buz çekirdeğinden alınan örneklerinin yeni yapılan analizinin 15 yılda önemli bir sıcaklık artışını açıkça ortaya koyduğunu bildirdi.

Maria Hoerhold, “1990’lar ve 2011 arasında yükselen sıcaklıkları görmeye devam ediyoruz. Bu da küresel ısınmanın çok açık bir göstergesi “ dedi.

Hoerhold, “1995’ten sonra sıcaklıktaki sıçrama, 19. yüzyılın ortalarından önceki sanayi öncesi zamanlardan o kadar büyük ki, bunun insan kaynaklı iklim değişikliği dışında herhangi bir şey olma ihtimali neredeyse sıfır” diyerek endişesini dile getirdi.

Buzul çekirdeğini analiz etmek yıllar sürebiliyor. Bu araştırmayı yapan bilim insanları şu anda 2019 yılındaki buzul çekirdeği üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Son dönemde bu adadaki buzulların hızla erimesine dikkat çeken makaleye katkıda bulunmamış olan Danimarkalı Martin Stendel ise “Bu önemli bir bulgu ve buz çekirdeğinde ısınma tespit edilmemiş olmasının nedeni çekirdek örneklerinin güçlü ısınma başlamadan önce alınmış olmasından kaynaklandığı şüphesini doğrulamakta” ifadesini kullandı.

Son araştırmanın ortaya çıkardığı bulgular, ısınmadaki artışın aynı zamanda Grönland’ın eriyen buzundan akan su miktarındaki ani artışı da yansıtıyor.

Daha önceki veriler Grönland’ın şu anda küresel ortalamadan dört kat daha hızlı ısınan Kuzey Kutbu’nun geri kalanı kadar hızlı ısınmadığını göstermişti.

Son veriler ise adanın diğer bölgelerdeki artışı artık yakaladığını ortaya koyuyor.

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, 2.166.086 kilometre kare genişliğiyle kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı bu ada, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge.

Paylaş

Önceki Haberler

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024