BM’nin yeni raporu, dünyanın okyanusun sağladığı faydaların çoğunu kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Okyanusları Değerlendirmesi ikinci raporunu yayımladı. 2015 yılında yayınlanan ilk Dünya Okyanusları Değerlendirmesi (World Ocean Assesment I), okyanusun birçok bölgesinin, çoğunlukla balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, denizcilik, petrol ve gaz çıkarımı, kirlilik ve seragazı salımı da dahil olmak üzere insan faaliyetlerinin neden olduğu baskılarla başa çıkamaması nedeniyle ciddi şekilde bozulduğu konusunda uyarmıştı.
Son değerlendirme, durumun iyileşmediğini ve okyanusun insanlara sağladığı oksijen, gıda, iş, ilaç ve iklim düzenlemesi gibi faydaların çoğunun insan faaliyetleri tarafından giderek daha fazla zayıflatıldığını belirtiyor.
Okyanusun durumunu etkileyen sosyal, çevresel, demografik ve ekonomik eğilimleri inceleyen tek kapsamlı küresel analiz olarak kabul edilen değerlendirme, bilim, teknoloji ve inovasyon tarafından yönlendirilen, kıyıların ve okyanusun entegre ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
BM Genel Sekreteri António Guterres raporun lansmanında yaptığı konuşmada “Okyanusun daha iyi anlaşılması şart” dedi. “Değerlendirmenin açıkça ortaya koyduğu gibi, okyanus sürdürülebilirliği, ortak araştırma, kapasite geliştirme ve veri, bilgi ve teknolojinin paylaşımı dahil olmak üzere hepimizin birlikte çalışmasına bağlıdır.”
Son yıllarda dünya okyanusunun durumu ve deniz yaşamına ilişkin anlayışımızdaki gelişmelere rağmen, okyanus sağlığını geri kazanmaya ve sürdürmeye yardımcı olabilecek duyarlı politikalar geliştirmek için gereken bilimsel bilgi ve kapasitede hâlâ önemli boşluklar var.
Lansmanda Deniz Biyoloğu ve Mission Blue ile SEAlliance kurucusu Dr. Sylvia Earle’de konuşma yaptı: “Okyanusun yalnızca %10’nunu biliyoruz. Okyanusun büyük bir kısmı henüz keşfedilip anlaşılmadı. Şimdi, soruna gerçekten bakmak için geri adım atma ve dalma zamanı. İnsanlığın çıkarlarının okyanusla nasıl bu kadar bağlantılı olduğunu görmek için çözümlere bakın” dedi ve ekledi: “Okyanusun başı dertte. Okyanusa ihtiyacımız var ve okyanus şimdi varlığımızı mümkün kılan sistemlerle ilgilenmemize ihtiyaç duyuyor.”
Okyanusun durumu ile ilgili temel çıkarımlar ise şu şekilde sıralandı (*):
Okyanus Bilimi ve Teknolojisi
BM Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı’nın (2021-2030) uygulanması da dahil olmak üzere küresel okyanus ve bilimi desteklemekten sorumlu organ olan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu Bölüm Başkanı Vladimir Ryabinin, “Düzenli Süreç [değerlendirme], okyanus bilimi için önceliklerin geliştirilmesinde kesinlikle anahtar niteliğindedir çünkü stres faktörlerini ve etkiyi tanımlar ve bu da bize çözümleri nerede bulmamız gerektiği hakkında bilgi verir” dedi.
Değerlendirme, Okyanus Bilimi On Yılı sırasında ve yakında başlatılacak olan Birleşmiş Milletler Ekosistem Restorasyonu On Yılı (2021 – 2030) sırasında gerçekleşen kritik çalışmaları bilgilendiriyor. Her ikisi de insanların sağlığını korumak ve doğal çevre ile ilişkisini iyileştirmek için artan bilgi ve kapasite ihtiyacını ele almak için oluşturulduğu bildirildi.
Son yıllar, deniz ortamının daha iyi anlaşılmasına izin vererek, baskıları ve bunların okyanus üzerindeki etkilerini hafifletmek veya azaltmak için yanıtlar bulunmasını sağladığı belirtiliyor. Değerlendirmeye göre, baskıların etkilerinin ve bunların kümülatif etkilerinin analizi sınırlı kalmakta ve sonuç olarak, okyanus ve kıyıların entegre bir yönetimini anlama, koruma ve uygulamaya koymada genel bir başarısızlığa yol açtığı dile getiriliyor. İlerlemek, okyanus, bilim ve teknoloji alanında daha da ilerlemek ve sağlam bir bilim-politika arayüzü sağlamak, sürdürülebilir okyanus yönetimine ulaşmak için kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.
Okyanus Bilimi ile ilgili temel çıkarımları ise şu şekilde sıralandı:
BM, konuyla ilgili birçok webinar düzenlerken, buradan ve buradan bu webinarlara ulaşabilirsiniz.
*Raporun COVID-19’dan önce yazıldığı belirtiliyor.
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…