Pazartesi günü yayımlanan bir araştırmaya göre, 1 milyardan fazla insan küresel ısınma dolayısıyla daha da sıcaklaşan havalarda klimadan ve gıdanın ve ilaçların belirli bir sıcaklıkta korunduğu donduruculardan mahrum yaşıyor. Rapor aynı zamanda enerji jeneratörlerinin fosil yakıtlardan temiz enerjilere geçiş yapmamaları halinde buzdolapları gibi cihazların elektrik talebinin iklim değişikliğine katkıda bulunmaya devam edeceğini vurguluyor.
Kâr amacı gütmeyen “Sustainable Energy for All Group” tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz pazar günü yayımlanan rapora göre, 1 milyardan fazla insan klima ve donduruculardan mahrum yaşıyor. Çalışma, enerji jeneratörlerinin fosil yakıtlardan temiz enerjilere geçiş yapmadıkları sürece buzdolapları, fanlar ve diğer cihazlar için daha fazla elektrik talebinin iklim değişikliğine katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtiyor.
Rapor, 470 milyonu kırsal alanlarda ve 630 milyonu gecekondularda olmak üzere Asya, Afrika ve Latin Amerika’da yaşayan yaklaşık 1,1 milyar insanın risk altında olduğunu belirtiyor.
Grubun başkanı ve Birleşmiş Milletler (BM) özel temsilcisi Rachel Kyte da iklim değişikliği ile soğutmanın daha da önemli bir konu haline geldiğini belirtiyor.
Çalışma kapsamında yapılan ve 52 ülkenin dahil edildiği bir ankete göre en çok risk altındaki ülkeler arasında Hindistan, Çin, Mozambik, Sudan, Nijerya, Brezilya, Pakistan, Endonezya ve Bangladeş yer alıyor.
Kyte, “Süper verimli bir şekilde soğutma sağlamak zorundayız” diyor. Şirketler, örneğin, tropikal ülkelerde gelişen orta sınıflara satış yapmak için düşük maliyetli, yüksek verimli klimalar geliştirerek büyük pazarlar bulabilirler.
Ayrıca, çatıları güneş ışığını yansıtmak için beyaza boyamak veya ısıya maruz kalmamak için binaları yeniden tasarlamak gibi daha basit çözümler de yardımcı olabilir.
BM’nin sağlık dairesi, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık stresinin 2030 ile 2050 yılları arasında dünya çapında 38 bin fazladan ölüme yol açacağını söylüyor. Mayıs ayındaki bir sıcak dalgasında Pakistan’ın Karaçi şehrinde 60’tan fazla insan hayatını kaybetmişti.
Çalışmaya göre tropikal ülkelerdeki ücra bölgelerde, pek çok insan elektrikten yoksunken klinikler genellikle, soğutulması gereken aşıları veya ilaçları depolayamıyorlar. Şehirlerdeki gecekondularda ise elektrik sıklıkla kesiliyor.
Birçok çiftçi veya balıkçı da ürünlerini pazara sunmak ve taşımak için “soğuk zincire” erişim sağlayamıyor. Taze balıklar 30 derecede saklanırsa saatler içerisinde bozulabilirken, soğuk bir alanda tutulduklarında günlerce taze kalabiliyorlar.
Geçtiğimiz hafta İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada soğutma cihazlarının sayısının dünya çapında 2050’ye kadar dörde katlanarak 14 milyara ulaşacağı ve enerji tüketiminde artış olacağı öngörülmüştü.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…