Yeni bir ankete göre katılımcıların %56’sı, Pazar günü İskoçya’nın Glasgow kentinde başlayacak COP26’da ülkelerinin öncü rol oynamalarını istiyor. Türkiye için bu oran %65.
BBC Dünya Servisi’nin Türkiye dahil 31 ülkede 30 bin kişiyle görüşerek yaptığı anket, hükümetlerin iklim değişikliğine karşı bir an önce ciddi önlemler alıp iddialı hedefler belirlemelerine yönelik kamuoyu desteğinin arttığını gösteriyor.
BBC’de yer alan habere göre Glasgow’da iklim değişikliğine karşı ileri hedeflerin konması talebi, 2015’te Paris’te yapılan iklim zirvesinden bu yana önemli artış gösterdi.
İklim değişikliği ile ilgili endişeler de 1998’den beri en üst seviyede seyrediyor.
31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında yapılacak 26. Taraflar Konferansı’na (COP26) yaklaşık 120 ülkeden devlet başkanları ve başbakanlar katılacak.
Bu konferans, iklim değişikliğinin tehlikeli sonuçlarını önleme konusunda son şans olarak değerlendiriliyor.
Bilim insanları, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin sınırlanması için küresel sıcaklık artışının, sanayi öncesi seviyeye kıyasla en fazla 1,5 derece eşiğinde tutulmasının kritik olduğunu vurguluyor.
Son araştırmalar ise masadaki mevcut planların bu artışı sınırlamada yeterli olmayacağını gösteriyor.Konferansa İngiltere başkanlık edecek. Küresel ısınmaya neden olan seragazı emisyonlarının 1,5 derece hedefi yönünde azaltılması için liderlerle müzakerelerin belli bir plan doğrultusunda sonuçlanması hedefleniyor.
Yeni ankete göre, hem zengin hem de yoksul ülkelerde halklar, iklim değişikliğine karşı önlemler konusunda liderlerden iddialı hedefleri desteklemelerini bekliyor.
Anket yapılan 31 ülkede, katılımcıların ortalama %56’sı hükümetlerinin iklim değişikliği sorununa karşı daha güçlü hedefler belirlemelerini istiyor.
Katılımcıların ortalama %36’sı ise daha ılımlı bir yaklaşımdan ve kademeli eylem planından yana. Hükümetlerinin herhangi bir anlaşma imzalamasını istemeyenlerin oranı ise sadece %8.
2015’te Paris’te yapılan İklim Konferansı öncesinde 18 ülkede yapılan benzer bir ankete oranla, hükümetlerinden iklim değişikliğine karşı lider rol oynama beklentisi de önemli ölçüde artmış görünüyor.
2015’te ankete katılanların %43’ü iklim değişikliğine karşı güçlü bir şekilde harekete geçmeyi desteklerken, bu oran bugün %58’e yükselmiş durumda.
Anketi yürüten Globescan CEO’su Chris Coulter, iklim değişikliğine karşı hükümetlerin ciddi adımlar atması beklentisinin kısa süre içinde bu kadar artmasının önemli bir işaret olduğunu ve bu beklentiye cevap verilmemesi halinde bunun hükümetler açısından siyasi sonuçları olabileceğine işaret ediyor.
Türkiye’de “İddialı Hedef” İsteyenlerin Oranı %65
Türkiye’de ankete katılanların %65’i iklim değişikliğine karşı bir an önce iddialı hedefler belirlenmesinde hükümetin öncü rol oynamasını istiyor. %26’sı ise daha ılımlı ve kademeli bir yaklaşımı desteklerken, %4’ü hükümetin herhangi bir anlaşmaya taraf olmasını istemiyor.
İddialı hedeflere en fazla destek %74 ile Kolombiya’dan, en az destek ise %29 ile Tayland’dan geldi.
En fazla seragazı salımına yol açan bazı ülkelerde de önemli değişiklikler dikkat çekiyor. Örneğin Çin’de 2015’te ankete katılanların %18’i hükümetlerinden iklim değişikliğine karşı lider bir rol oynamalarını beklerken, bu oran bugün %46’ya yükselmiş durumda.
Hindistan’da bu oran %38’den %56’ya, ABD’de de %45’ten %56’ya yükselmiş bulunuyor.
Rusya’da ise ters yönde bir eğilim olduğu, 2015’te bu yaklaşımı destekleyenlerin oranı %50 iken bugün %38’e düştüğü görülüyor.
İklim değişikliğine karşı sorumluluk bakımından ise katılımcıların %61’i hükümetlerin, %57’si ise şirketlerin sorumlu tutulması gerektiğine inanıyor. Bireysel sorumluluğa inananların oranı ise %36.
Globescan ilk olarak 1998’de 17 ülkede iklim değişikliği konusundaki kaygıları izlemeye başladı. Bu oran bugün en yüksek seviyeye ulaşmış görünüyor. Katılımcıların %63’ü iklim değişikliğini “çok ciddi” bir sorun olarak niteliyor.
Hava şartlarının giderek olağandışı bir hal aldığını ve endişe verici olduğunu düşünenlerin oranı da özellikle İngiltere ve Fransa’da 2015’ten bu yana iki katına çıkmış durumda.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…