Global Energy Monitor’ün son LNG raporuna göre, dünyanın çoğu bölgesinde pandemi sonrası iyileşme girişimlerine rağmen, planlanan toplam LNG arzının yaklaşık %38’inin nihai yatırım kararlarında gecikmeler yaşanıyor veya ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Küresel Enerji Takipçisi (Global Energy Monitor, GEM) bugün dünya çapında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminal projeleri araştırmasının sonuçlarını yayımladı. “Endişe veren yatırım: Küresel LNG Terminalleri Güncellemesi 2021” isimli rapor, Avrupa’da LNG projelerinin, doğalgazın iklim değişikliğine etkisi nedeniyle giderek artan bir şekilde finansman zorluklarıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Avrupa ülkeleri LNG ithalatını azaltmaya doğru ilerlerken, Türkiye, geçen yıl küresel piyasalarda 2019’a kıyasla LNG ithalatını en çok artıran üçüncü ülke olarak yer almıştı.
Rapora göre COVID-19 sonrası ekonomik iyileşme girişimlerine rağmen, toplam yıllık 265 milyon ton (MPTA) kapasiteye sahip en az 26 LNG ihracat terminali projesi, nihai yatırım kararında gecikmeler ya da diğer önemli zorluklar yaşıyor. Bu terminal projeleri, dünya çapında inşa halindeki yıllık 700 milyon tonluk ihracat kapasitesinin %38’ine denk geliyor.
Çalışmaya göre ayrıca, Total petrol şirketinin, isyancıların saldırısı sonrasında Mozambik LNG Terminali için mücbir sebep beyan etmesi, on milyarlarca dolar değerindeki LNG terminallerin kırılganlığını gözler önüne serdi. LNG sektörünü huzursun eden maliyet aşımı, planlardaki gecikmeler ve yüksek kesinti oranı, geçtiğimiz yıl COVID-19 nedeniyle işgücünde yaşanan aksamalar nedeniyle daha da arttı.
Raporda diğer öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralanabilir:
Raporun baş yazarı Lydia Plante, “LNG, karar vericilere ve yatırımcılara güvenli, temiz ve güvenli bir yatırım şeklinde sunulmuştu. Günümüzde tüm bu nitelikler, yükümlülüğe dönüştü. Projelerin büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda, yatırımcılar büyük ölçekli finansal kayıplara maruz kaldı. En son yayınlanan IEA 2050 senaryoları, iklim açısından güvenli bir enerji geleceğinde LNG’nin yeri olmadığına işaret ediyor. LNG endüstrisi iklim değişikliği kozunu kaybetti. LNG’nin geleceğini belirleyecek tek soru, Biden yönetiminin lüzumsuz görülen bu projeleri desteklemek üzere değerli siyasi sermayesini boşa harcayıp harcamayacağı” dedi.
Küresel Enerji İzleme Takipçisi İcra Direktörü Ted Nace ise “Altyapı yatırımlarını ‘güvenli’ yatırım olarak görmeye alışkın kişiler, söz konusu LNG terminali yatırımları olunca zorlu bir yolda olabilirler. İhracat kapasitesinin inşasında fırsatlar daraldı. Bunun yanı sıra, Kuzey Amerika’daki projeler çeşitli nedenlerle planlanın gerisinde seyrediyor. Kaya gazına dayalı olması sebebiyle ABD’deki projeler, özellikle Avrupalı alıcılar tarafından kirli olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, Katar ve Rusya, daha düşük maliyetlerle doğal gaz çıkarabiliyor ve bu pazar payından feragat etmeye niyetli değil” diye konuştu.
Rapora bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…