Bilim

Yaşlı İnsanların Aşırı Sıcaklığa Maruz Kalma Oranı 2050’ye Kadar En Az 2 Kat Artacak

Isınan dünya ve yaşlanan nüfusun oluşturduğu birleşik riski vurgulayan bir çalışmaya göre, yaşlı insanların ısıya maruz kalma oranı 2050 yılına kadar tüm kıtalarda en az iki katına çıkacak.

Bugünle karşılaştırıldığında, 37,5 derece olarak tanımlanan tehlikeli düzeydeki ısıya maruz kalan 69 yaş ve üzeri 250 milyon daha fazla insan olacak. Yeni bir makale, bu durumun yaşlı insanların artan yoğunlukları ve aşırı yüksek sıcaklıklar nedeniyle biyolojik ve sosyal hassasiyet noktaları oluşturabileceği konusunda uyardı.

Nature Communications’da yayımlanan makale, sağlık sistemleri ve küresel eşitsizlik üzerindeki etkinin çok büyük olacağı konusunda uyardı, çünkü yaşlı insanlar yüksek sıcaklıklara karşı daha savunmasız ve en kötü etkilenecek nüfuslar genellikle daha sıcak, daha yoksul küresel güneyde olacak.

Dünya nüfusu benzeri görülmemiş bir hızla yaşlanıyor. Yüzyılın ortalarına gelindiğinde, 60 yaş ve üzeri insan sayısının ikiye katlanarak 2,1 milyara çıkması bekleniyor. Çalışma, “Bunların üçte ikisi aşırı iklim olaylarının özellikle muhtemel olduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayacak” öngörüsünde bulundu.

Asya’da, hem büyük nüfus hem de sıcak iklim nedeniyle yaşlı yetişkinlerin ısıya maruz kalma düzeyleri diğer bölgelere göre neredeyse dört kat daha fazla olacak. Ancak her bölgede çok büyük artışlar görülecek. Günümüzle karşılaştırıldığında ısıya maruz kalma oranı 2050’ye kadar Güney Amerika ve Avrupa’da üç kat artacak, Okyanusya, Kuzey Amerika ve Afrika’da ise neredeyse iki katına çıkacak.

Yaşlanma eğilimleri en çok, 2050’ye kadar insanların dörtte birinin 69 yaşın üzerinde olacağı Avrupa’da ve beşte birinin bu aralıkta yer aldığı Kuzey Amerika’da belirgin. Ancak Asya ve Afrika’nın nüfusu çok daha fazla ve bu nedenle bahsi geçen kıtalarda daha büyük artışlar görülecek. Bu kıtalar aynı zamanda daha sıcak ve daha yoksul. Bu da çok daha büyük yüklerle karşılaşacakları anlamına geliyor.

İnsan vücudu yaşlandıkça ısıyı düzenleme kapasitesi de azalıyor. Yaşlı insanların kalp ve solunum sorunları gibi kronik hastalıkları ısıya maruz kaldıkça daha da kötü bir hale gelebiliyor.

Son sıcak hava dalgalarında, yaşlılar arasında, özellikle de hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar veya kliması olmayan/yetersiz olan konutlarda yaşayanlar arasında ölüm oranları daha yüksek olma eğilimindeydi. Makalede belirtilen vakalar arasında, 2015’teki sıcak hava dalgasında Hindistan ve Pakistan’da 3.500 yaşlı insanın ölümü, 2022’de Avrupa’daki sıcak hava dalgasında yaşlılar arasındaki yüksek ölüm oranları ve 2017’de Florida’daki bir huzurevinde yaşayanların elektrik kesintisi sonrasında ölümleri yer alıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024