;
Politika

Yaşam Savunucuları Goderne Deresi’nde Buluşuyor 

goderne deresi

Diyarbakır’da bulunan Goderne Deresi, yapımı süren Silvan Barajı nedeniyle tahrip edilmeye devam ediyor. Ekolojistler ve yaşam savunucuları 9 Mart’a vadiye giderek çalışmaların durdurulması çağrısı yapacak.   

Diyarbakır’daki Goderne Deresi’ndeki ekolojik yıkım sürüyor. Üzerinde kurulan Silvan Barajı ile sular altında kalacak vadide, tahribatların ardı arkası kesilmiyor. Binlerce ağacın kesildiği, ekolojik sistemin bozulduğu, birçok tarihi yapının zarar gördüğü baraj yapımına karşı yaşam savunucuları harekete geçti. Mezopotamya Ekoloji Hareketi, süren tahribatlara karşı herkesi 9 Mart’a Goderne Vadisi’ne çağırdı. Vadide buluşacak ekolojistler çalışmanın durdurulması talebinde bulunacak.

“Ekolojik Kırım Hamlesidir”

Silvan Barajı ile Silvan, Kulp, Lice ilçelerinde 50’den fazla köy, on binlerce yurttaş ve milyonlarca canlının yaşam alanı olan Goderne Deresi’nin yok edileceği vurgulanan açıklamada, “Dünya literatürüne ‘güvenlik barajı’ tanımını kazandıran son ekolojik kırım hamlelerinden biri de Silvan Barajı’dır. Dünya miras listesinde yer alabilecek, onlarca endemik türe ev sahipliği yapan Geliyê Godernê, neolitik dönemden günümüze canlılar için yaşam alanıdır. Endüstriyel ölçekte yapılan Silvan barajı, sermayenin sömürüsüne hizmet edip tekçi ulus devletin inşası için yapılan bir barajdır. Silvan Barajı; Kamu yararı, sulu tarım, enerji ihtiyacını sağlamak adına yapıldığı söylemleri kandırmacadan öte değildir” denildi.

“Yaşam Savunucularını Geliyê Godernê’ye Davet Ediyoruz” 

Açıklamanın devamında: “Merkezi iktidar ve onun uzantısı kurum ile şirketlerde ekolojik kırım suçunun faili olarak tarihte yer alacaktır. Ekolojik kırıma neden olacak Silvan Barajı’na dair çalışmalar bir an önce durdurulmalı, doğal, kültürel ve tarihi varlıkları koruduğunu söyleyen sermayenin yeşil yüzlü kurumlarını göreve çağırıyoruz. 9 Mart’ta tüm ekoloji ve yaşam savunucularını, kadınları, gençleri, sendikaları, partileri ve toplumu oluşturan tüm dinamikleri Geliyê Godernê’ye davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Ne Olmuştu? 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 2009 yılında planlanmış olan Silvan Barajı’nın yapımına 2010 yılında başlanmıştı. Diyarbakır‘ın Kulp, Silvan, Lice ve Hazro sınırları içinde yapımı devam eden ve büyük çoğunluğu bitmiş olan Silvan Barajı sebebiyle vadide yüzlerce ağaç kesildi, tarihi yapılar dinamitli patlama sonucu zarar gördü. Barajın tamamlanması ile beraber vadi yakınlarında bulunan Silvan ve Hazro ilçelerinde bulunan 50’ye yakın köyün sular altında kalacağı belirtiliyor. Süryani, Ermeni ve Kürtlere ait tarihi alanlar ile doğa harikaları sular altında kalacak. Birçok balık ve kuş türü de süren tahribatlardan doğrudan etkileniyor. Yüzlerce insanın göç etmesine sebep olacak baraj, henüz faaliyete geçmeden hem bölgedeki canlılara hem de tarihi yapılara zarar veriyor. Yine sular altında kalacak doğa harikalarının biri de Diyarbakır’daki Geliyê Godernê Şelalesi.