;
Ekonomi

Yapay Zeka Yatırımları Karbon Emisyonlarını Artırıyor

yapay zeka

Teknoloji devleri yapay zekaya büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Ancak veri merkezlerinin artan elektrik ihtiyacı nedeniyle 2030 yılı itibarıyla yapay zeka, küresel enerjinin %4,5’ini kullanıyor olacak. Bu şirketlerin en büyüklerinden olan Google’ın 2030 sıfır karbon hedefi de bu sebeple tehlikede. Şirketin emisyonları yapay zeka yatırımları nedeniyle son 5 yılda %50 artış gösterdi.

Google’ın, yeni yapay zeka ürünlerinin gereksinim duyduğu ve giderek daha fazla enerji harcayan veri merkezlerine bağımlılığının artması nedeniyle seragazı emisyonlarını azaltma hedefi tehlike altında. Teknoloji devinin yeni açıklamasına göre şirketin ürettiği seragazı emisyonu geçen 5 yıl içinde %48 artış gösterdi.

Google, artışın temel nedeninin veri merkezlerinin elektrik tüketimi ile tedarik zincirinin ürettiği emisyonlar olduğunu açıkladı. Şirketin yıllık çevresel raporunda, 2023 emisyon üretiminin bir önceki yıla göre %13 artarak 14,3 metrik tonu bulduğu kaydedildi.

Yapay zekaya büyük miktarlarda yatırım yapan teknoloji şirketi, 2030 sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmaya yönelik son derece istekli olmasına rağmen bunun kolay olmayacağının da altını çizdi. Şirketten yapılan açıklamada, “Yapay zekanın son derece karmaşık ve öngörülmesi zor olan gelecekteki çevresel etkisi hakkında belirsizlik mevcut” denildi. Google’ın ürettiği karbon emisyonları 2019’dan bu yana neredeyse %50 oranında artmış durumda.

2026’da Japonya Kadar Elektriğe İhtiyaç Duyacak

Uluslararası Enerji Ajansı ise veri merkezlerinin toplam elektrik tüketiminin 2026’da 2022 yılı seviyelerinin iki katına çıkarak saatte 1000 terawatt seviyesine ulaşacağını ve bu miktarın da yaklaşık olarak Japonya’nın elektrik talebine eşit olacağını konusunda uyarıda bulundu. Araştırma şirketi SemiAnalysis’in son bulgularına göre de kullandığı veri merkezleri nedeniyle 2030 yılı itibarıyla yapay zeka, küresel enerjinin %4,5’ini kullanacak.

Veri merkezleri, yapay zeka modellerinin eğitiminde ve işletilmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Bir başka teknoloji devi Microsoft da bu yıl, şirketin yapay zeka politikasına bağlı olarak veri merkezleri ile ilgili enerji tüketiminin 2030 yılına kadar karbon negatif olma hedefini tehlikeye attığını kabul etti.

Taahhütlerle Tezatlık Oluşturuyor

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates geçen hafta yapay zekanın iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olacağını çünkü büyük teknoloji şirketlerinin “yeşil enerji kullandıklarını söylemek” amacıyla temiz elektrik kaynaklarını kullanmak için fazladan ödeme yapmaya “ciddi olarak istekli” olduğunu söyledi.

Büyük teknoloji şirketleri, iklim hedeflerini karşılamak için yenilenebilir enerjiyi büyük ölçüde satın alan başlıca alıcılar haline gelmiş durumda. Ancak, bu şirketlerin karbon emisyonlarını azaltma taahhütleri, eğitim ve bilgiyi yaymak için ciddi miktarlarda enerji gerektiren yapay zeka ürünlerine yapılan büyük yatırımlarla tezatlık teşkil ediyor. Yatırımlar nedeniyle bütün bu süreçte kullanılan bilgisayar sunucuları ve çiplerin üretim ve taşıma süreçleri de toplam karbon emisyonlarının artışına katkıda bulunuyor.

Yapay zeka patlamasına katkıda bulunan bir diğer çevresel faktör ise su kullanımı. Yeni bir çalışma, yapay zekanın 2027 yılına kadar 6.6 milyar metreküp su kullanacağını ve bu miktarın da İngiltere’nin yıllık tüketiminin üçte ikisine tekabül ettiğini ortaya koyuyor.