İkizköy Çevre Komitesi, orman yangınının bölgedeki santrallara yaklaşmasıyla birlikte dün gece bir açıklama yaparak santral işletmelerinin yeterince önlem alıp almadığını sordu.
Milas kıyılarındaki yangın Ören’deki Kemerköy Termik Santrali’ne çok yaklaştı. Başka bir yangın Fesleğen Yaylası’nda ve Yeniköy Termik Santralı’na yakınlaşıyor. Sorumlu Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve termik santral şirketi Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji)’den kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapılmadı. İkizköy Çevre Komitesi ise yaptığı açıklamada YK Enerji’nin “Elimizden gelen her tür önlemi aldık” açıklamasını iki büyük yakma tesisi işleten bir şirketin ciddiyetinden çok uzak olduğunu belirtti.
Komite cevap bekleyen soruları kamuoyu ile paylaştı ve şu maddeleri açıkladı:
1) Kemerköy Termik Santralı ve Yeniköy Termik Santralı çalıştırılmakta mıdır? Eğer santrallar durdurulduysa, ne zaman durdurulmuştur?
2) Yangının santrallara ulaşması durumunda patlama riski var mıdır?
3) Kömürlü termik santrallarda bulunan ve patlama riski olan yanıcı maddeler, yani ana yakıt olan kömür, yardımcı yakıt fuel oil-mazot, jeneratör soğutucu olarak kullanılan hidrojen, mekanik sistemler için kullanılan yağlar alandan uzaklaştırıldı mı? Olası bir patlamaya karşı başka hangi önlemler alındı?
4) Termik santralların yerleşkelerinde ne kadar kömür bulunmaktadır? Bu kömürün yanmaması için ne önlemler alınmıştır? Santraldaki kömür uzaklaştırılmış mıdır?
5) Termik santralların kömür stok alanlarının konumu nedir? Yangın noktalarına ne kadar mesafededir?
6) Stok alanlarında ne kadar kömür bulunmaktadır?
7) Stok alanlarının çevresinde koruma bandı var mıdır? Kömür kümelerinin çevredeki ağaçlara uzaklığı ne kadardır? Stok alanlarındaki kömürün yanması söz konusu olursa çıkacak güvenlik sorunları nedir? Stok alanlarında kömürün yanmasına karşı alınan yangın önlemleri nelerdir?
8) Stoktaki kömürün yanması durumunda oluşacak büyük ölçekli hava kirliliğine karşı ne tür önlemler alınmıştır?
9) Yangının açık ocak kömür sahalarına (İkizköy Sahası ve Hüsamlar Sahası) ulaşması durumuna karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır?
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…