Ekonomi

Yağmur Ormanı Ülkeleri, BM Karbon Kredisi Planına Daha Kolay Erişim İstiyor

Kongo Cumhuriyeti’nin Çevre Bakanı, karbon kredilerine daha rahat ulaşarak enerji geçişini ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı destekleyebileceklerini söyledi.

Kongo Cumhuriyeti Çevre Bakanı, Reuters’e verdiği bir demeçte, iklim değişikliğini sınırlamak için hayati önem taşıyan yağmur ormanlarına ve turbalıklara ev sahipliği yapan ülkelerin, ekosistemlerini korudukları için onları ödüllendirecek bir mali program olan karbon kredilerine daha kolay erişim istediğini söyledi.

İtalya’dan biraz daha büyük olan Kongo Cumhuriyeti, çok daha büyük ve çok daha fazla nüfusa sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile dünyanın en büyük tropikal turbalıklarını ve Afrika’nın gezegeni ısıtma potansiyeli olan karbondioksit gazını tutan en büyük yağmur ormanını paylaşıyor.

BM iklim anlaşmaları tarafından kurulan egemen kredi piyasaları, bu tür ülkelerin ormanlar ve turbalıklar dahil ekosistemleri korumak için mali ödül aramasına izin verecek şekilde tasarlandı.

Kongo Cumhuriyeti Bakanı Arlette Soudan-Nonault, egemen karbon piyasasına erişimin, ülkenin GSYH’sini %40’a kadar artırmaya, enerji geçişini ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı finanse edebileceklerini söyledi.

Ancak Dünya Bankası gibi çok taraflı finans kurumlarının kredi verme prosedürlerini basitleştirmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası ise bu talebe henüz yorum yapmadı.

Kredi piyasaları, özel şirketler tarafından alınıp satılan daha yaygın olarak görülen gönüllü karbon kredilerinden çok daha katı düzeyde gözetim ve inceleme gerektiriyor.

Soudan-Nonault, mevcut durumda bu ülkelerin “düzenlenmemiş bir Vahşi Batı” olan gönüllü karbon kredisi piyasasını kullanmaya itildiğini söylüyor.

“Zengin dünya, küresel güneydeki ülkelerin yeşil ciğerlerinden nefes alıyor” dedi ve ayrıca, kirleten öder ilkesinin uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Gelişmekte olan birçok ülke iklim değişikliğinin yükünü taşırken, gelişmiş dünya açık ara en büyük küresel emisyon kaynağı oldu.

Soudan-Nonault, Haziran ayında Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’de yapılması planlanan ve dünyanın en büyük yağmur ormanı bölgeleri olan Amazon, Kongo ve Borneo-Mekong ülkelerini bir araya getirecek olan Birleşmiş Milletler zirvesine destek toplamak adına çalışıyor.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025