Ekonomi

Yağmur Ormanı Ülkeleri, BM Karbon Kredisi Planına Daha Kolay Erişim İstiyor

Kongo Cumhuriyeti’nin Çevre Bakanı, karbon kredilerine daha rahat ulaşarak enerji geçişini ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı destekleyebileceklerini söyledi.

Kongo Cumhuriyeti Çevre Bakanı, Reuters’e verdiği bir demeçte, iklim değişikliğini sınırlamak için hayati önem taşıyan yağmur ormanlarına ve turbalıklara ev sahipliği yapan ülkelerin, ekosistemlerini korudukları için onları ödüllendirecek bir mali program olan karbon kredilerine daha kolay erişim istediğini söyledi.

İtalya’dan biraz daha büyük olan Kongo Cumhuriyeti, çok daha büyük ve çok daha fazla nüfusa sahip Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile dünyanın en büyük tropikal turbalıklarını ve Afrika’nın gezegeni ısıtma potansiyeli olan karbondioksit gazını tutan en büyük yağmur ormanını paylaşıyor.

BM iklim anlaşmaları tarafından kurulan egemen kredi piyasaları, bu tür ülkelerin ormanlar ve turbalıklar dahil ekosistemleri korumak için mali ödül aramasına izin verecek şekilde tasarlandı.

Kongo Cumhuriyeti Bakanı Arlette Soudan-Nonault, egemen karbon piyasasına erişimin, ülkenin GSYH’sini %40’a kadar artırmaya, enerji geçişini ve sürdürülebilir istihdam yaratmayı finanse edebileceklerini söyledi.

Ancak Dünya Bankası gibi çok taraflı finans kurumlarının kredi verme prosedürlerini basitleştirmesi gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası ise bu talebe henüz yorum yapmadı.

Kredi piyasaları, özel şirketler tarafından alınıp satılan daha yaygın olarak görülen gönüllü karbon kredilerinden çok daha katı düzeyde gözetim ve inceleme gerektiriyor.

Soudan-Nonault, mevcut durumda bu ülkelerin “düzenlenmemiş bir Vahşi Batı” olan gönüllü karbon kredisi piyasasını kullanmaya itildiğini söylüyor.

“Zengin dünya, küresel güneydeki ülkelerin yeşil ciğerlerinden nefes alıyor” dedi ve ayrıca, kirleten öder ilkesinin uygulanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Gelişmekte olan birçok ülke iklim değişikliğinin yükünü taşırken, gelişmiş dünya açık ara en büyük küresel emisyon kaynağı oldu.

Soudan-Nonault, Haziran ayında Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’de yapılması planlanan ve dünyanın en büyük yağmur ormanı bölgeleri olan Amazon, Kongo ve Borneo-Mekong ülkelerini bir araya getirecek olan Birleşmiş Milletler zirvesine destek toplamak adına çalışıyor.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024