Birleşmiş Milletler’in hava durumu ajansı tarafından hazırlanan bir rapor, dünyanın bu kadar fazla hızlı ısınmasının, buz tabakalarının erimesine, balıkların okyanus asitlenmesi nedeniyle ölmesine ve seller, fırtınalar ve orman yangınlarına yol açtığını ortaya koydu.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) “küresel iklim durumu” raporu, koronavirüs pandemisinin getirdiği ekonomik yavaşlamaya rağmen atmosferdeki seragazı seviyelerinin artmaya devam ettiğini belirtiyor.
Rapor, 2020’nin şu ana kadar 2016’dan sonra kaydedilen en sıcak ikinci yıl olduğunu ve 19. yüzyılın sonlarındaki ortalama bir yıldan yaklaşık 1,2 derece daha sıcak olduğunu ortaya koyuyor.
WMO başkanı Petteri Taalas, “Rekor sıcak yıllar, 2016’da olduğu gibi genellikle güçlü bir El Niño fırtınasıyla aynı zamana denk geldi. Şu anda küresel sıcaklıklar üzerinde soğutma etkisi olan, ancak bu yılki sıcaklıkları frenlemek için yeterli olmayan bir La Niña yaşıyoruz. Mevcut La Niña koşullarına rağmen, bu yıl, 2016 yılının rekoruyla kıyaslanabilecek rekor bir sıcaklık gösterdi” dedi.
Taalas, “Bu yıl Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıldönümü. Hükümetlerin seragazı emisyonlarını azaltmaya yönelik son taahhütlerini memnuniyetle karşılıyoruz çünkü şu anda doğru yolda değiliz ve daha fazla çabaya ihtiyaç var” diye ekledi.
2011’den 2020’ye kadar olan 10 yıl, rekor seviyedeki en sıcak dönem olurken, son altı yıl, şimdiye kadarki en sıcak altı yıl oldu.
Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanından iki kat daha hızlı ısınıyor ve buzunun çoğunun erimesine neden oluyor. Doğu Sibirya’da sıcaklık Haziran 2020’de 38 dereceye ulaşarak şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Kuzey Kutup Dairesi sıcaklığı oldu. Bu sıcaklık, Doğu Sibirya ve Laptev denizlerinde deniz buzunun erimesini hızlandırdı ve Sibirya orman yangınlarını daha da kötüleştirdi.
ABD’nin Kaliforniya ve Colorado eyaletleri rekor düzeyde en büyük yangınlarını yaşadı. Avrupa’nın bazı kısımları alışılmadık derecede kuruydu ve Güney Amerika’nın iç kesimlerinde ve Güney Afrika’nın bazı kısımlarında kuraklıklar yaşandı.
İklim değişikliği şiddetli yağmurları da daha muhtemel hale getiriyor ve 2020’de, özellikle Sudan ve Kenya’daki sellerde yüzlerce kişinin öldüğü Afrika Boynuzu ve Sahel’de “ortalamanın çok üzerinde” yağış vardı. Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya’nın muson mevsimleri de normalden daha sert geçti.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…