WindEurope’un raporuna göre Türkiye, 1 milyar euroyu aşan karasal rüzgar enerjisi yatırımlarıyla 2020’de Avrupa’da en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ilk beşte yer aldı.
WindEurope tarafından hazırlanan Rüzgar Enerjisi Finansman ve Yatırım Eğilimleri raporuna göre, geçen yıl Avrupa rüzgar enerjisi sektörüne 42,8 milyar euro yatırım yaptı.
Bu dönemde yatırımların 26,3 milyar eurosu deniz üstü (offshore) projeleri için kullanıldı ve toplam 7,1 GW offshore rüzgar enerjisi kapasitesinin kurulumu gerçekleşti.
Karasal rüzgar enerjisi sektörüne yapılan yatırım tutarı geçen yıl 16,5 milyar euroya ulaştı. Söz konusu yatırımla toplamda 12,5 GW kapasiteli karasal rüzgar santralı işletmeye alınmış oldu.
Türkiye, 1 milyar euroyu aşan karasal rüzgar enerjisi yatırımlarıyla 2020’de Avrupa’da en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ilk beşte yer aldı.
Yeni Yatırımlarda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Dikkate Alınması Gerekiyor
Rapora göre, Avrupa’da rüzgar enerjisi yatırımları hâlâ cazip bir alan olmaya devam ediyor. Rüzgar yatırımlarının aynı ilgiyle devam edebilmesi için yeni yatırımlarda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın dikkate alınması gerekiyor. Ayrıca düşük karbon ekonomisini amaçlayan enerji dönüşümü ilkelerinin benimsenmesi gerekiyor.
Yatırımda Birleşik Krallık Lider
Karasal ve offshore projelerinin yer aldığı toplam yatırım sıralamasında, 13,5 milyar euro yatırım tutarıyla Birleşik Krallık geçen yılı lider olarak tamamladı. Hollanda 7,9 milyar euro yatırımla Birleşik Krallık’ın ardından ikinci sırada yer aldı.
Sıralamada, Almanya 2,2 milyar euro yatırımla üçüncü, Fransa ise 1,8 milyar yatırımla dördüncü oldu. Türkiye ise toplam yatırım sıralamasında beşinci sırada yer aldı.
Birleşik Krallık’ın dâhil olmadığı karasal rüzgar enerjisi yatırım sıralamasında ise Türkiye, 1 milyar euroyu geçen karasal rüzgar enerjisi yatırımları sayesinde Avrupa’da dördüncü sırada yer aldı.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…