Ekonomi

WindEurope: Türkiye Rüzgar Yatırımlarında Avrupa’da İlk Beşte

WindEurope’un raporuna göre Türkiye, 1 milyar euroyu aşan karasal rüzgar enerjisi yatırımlarıyla 2020’de Avrupa’da en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ilk beşte yer aldı.

WindEurope tarafından hazırlanan Rüzgar Enerjisi Finansman ve Yatırım Eğilimleri raporuna göre, geçen yıl Avrupa rüzgar enerjisi sektörüne 42,8 milyar euro yatırım yaptı.

Bu dönemde yatırımların 26,3 milyar eurosu deniz üstü (offshore) projeleri için kullanıldı ve toplam 7,1 GW offshore rüzgar enerjisi kapasitesinin kurulumu gerçekleşti.

Karasal rüzgar enerjisi sektörüne yapılan yatırım tutarı geçen yıl 16,5 milyar euroya ulaştı. Söz konusu yatırımla toplamda 12,5 GW kapasiteli karasal rüzgar santralı işletmeye alınmış oldu.

Türkiye, 1 milyar euroyu aşan karasal rüzgar enerjisi yatırımlarıyla 2020’de Avrupa’da en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında ilk beşte yer aldı.

Yeni Yatırımlarda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Dikkate Alınması Gerekiyor

Rapora göre, Avrupa’da rüzgar enerjisi yatırımları hâlâ cazip bir alan olmaya devam ediyor. Rüzgar yatırımlarının aynı ilgiyle devam edebilmesi için yeni yatırımlarda Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın dikkate alınması gerekiyor. Ayrıca düşük karbon ekonomisini amaçlayan enerji dönüşümü ilkelerinin benimsenmesi gerekiyor.

Yatırımda Birleşik Krallık Lider

Karasal ve offshore projelerinin yer aldığı toplam yatırım sıralamasında, 13,5 milyar euro yatırım tutarıyla Birleşik Krallık geçen yılı lider olarak tamamladı. Hollanda 7,9 milyar euro yatırımla Birleşik Krallık’ın ardından ikinci sırada yer aldı.

Sıralamada, Almanya 2,2 milyar euro yatırımla üçüncü, Fransa ise 1,8 milyar yatırımla dördüncü oldu. Türkiye ise toplam yatırım sıralamasında beşinci sırada yer aldı.

Birleşik Krallık’ın dâhil olmadığı karasal rüzgar enerjisi yatırım sıralamasında ise Türkiye, 1 milyar euroyu geçen karasal rüzgar enerjisi yatırımları sayesinde Avrupa’da dördüncü sırada yer aldı.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024