Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon azaltım hızı, 2050 net sıfır hedefinin gerektirdiği hız ile uyumsuz.
Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) “Sıfır Emisyon Sanayi Takipçisi” raporuna göre çelik, alüminyum, çimento, birincil kimyasallar, petrol ve gaz, havacılık, nakliye ve kamyon taşımacılığı gibi toplam küresel emisyonların %40’ını oluşturan sekiz sektörde 2023 yılında mutlak emisyonlar önceki yıla kıyasla %0,9 oranında geriledi. Ancak, aynı dönemde küresel enerji sektörüne bağlı emisyonlar %1,3 oranında artış gösterdi.
2050 net sıfır emisyon hedefi için küresel düzeyde 30 trilyon dolarlık ek yatırıma ihtiyaç duyulduğu vurgulanan raporda, mevcut teknolojilerin bu hedef doğrultusunda ciddi bir potansiyel sunduğu ifade edildi. Halihazırda ticari olarak kullanılabilir durumda olan teknolojilerle, emisyonların yarısının azaltılabileceği öngörülüyor.
Raporda ayrıca, yapay zekanın temiz enerji dönüşümünde dönüştürücü bir etkiye sahip olduğu, ancak aynı zamanda enerji talebini ve rekabeti artırarak yeni zorluklar da getirdiği kaydedildi.
WEF Enerji Merkezi Başkanı Roberto Bocca, raporla ilgili yaptığı açıklamada, bahsi geşen sektörlerdeki emisyon düşüşlerinin cesaret verici olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu sektörlerde enerji dönüşümüne yönelik yatırımların artması umut verici. Ancak, 2050 net sıfır hedefine ulaşmak için benzeri görülmemiş bir işbirliği ve finansal inovasyona ihtiyaç var. Neyse ki, harekete geçmek için gereken teknoloji ve politika çerçevesine sahibiz.” Bocca, hedefe ulaşmak için daha hızlı ve kapsamlı adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Bu rapor, küresel ekonominin en zorlayıcı sektörlerinde bile emisyon azaltımının mümkün olduğunu gösterirken, net sıfır emisyon hedefinin zorluklarını ve fırsatlarını bir kez daha gözler önüne seriyor.