Politika

Vietnam 2030’a Kadar Kömür Planını Genişletiyor

Vietnam, revize edilmiş bir enerji planı taslağı kapsamında 2030 için kömürlü termik santral hedefini yükseltirken, yenilenebilir enerji hedeflerinin ölçeğini küçülttü.

COP27’de güncellen bir metne göre, G7’nin Vietnam ile “Adil Enerji Geçiş Ortaklığı” konusunda finansman anlaşması sağlayamaması nedeniyle ülke, kömür enerjisi hedefini artırdı.

En son plan, geçen ay yayımlanan ve bu 10 yılın sonuna kadar kömür kullanımındaki büyümeyi yavaşlatacak taslağı geri alıyor.

Kömür kapasitesinde anlamlı bir düşüş ancak 2045’te gerçekleşecekti. Vietnam merkezli yatırımcılar, dünyanın en büyük 20 kömür kullanıcısından biri olan Vietnam’ın bu 10 yıldaki enerji geliştirme planları konusunda önümüzdeki haftalarda/aylarda daha fazla değişiklik olabileceğini söyledi.

Bu, önümüzdeki ay Brüksel’de yapılacak bir zirvede Vietnam ile bir anlaşma sağlama umudu taşıyan Avrupa Birliği diplomatları liderliğindeki iklim müzakerecilerinin işini karmaşık hale getirdi.

Hükümetin en son temel senaryoya göre kömür, 2030’a kadar 36 gigawatt’tan (GW) fazla kurulu kapasite ve önümüzdeki yıllarda inşa edilecek kömürle çalışan yaklaşık 21 adet yeni elektrik santralı ile Vietnam’ın en önemli enerji kaynağı olmaya devam edecek.

Reuters tarafından görülen belgelere göre, bir önceki taslağında hükümet, kömür kapasitesini 10 yılın sonuna kadar yaklaşık 30 GW ile sınırlamayı hedefliyordu.

Kömür kullanımı, Rusya’nın Şubat ayı sonunda Ukrayna’yı işgalinden bu yana diğer fosil yakıtların fiyatlarının artmasına neden olduğundan, küresel boyutta artıyor.

Son zamanlarda hızla genişleyen yenilenebilir enerji üretiminin, Ekim taslağında öngörülen 26 ila 39 GW ile karşılaştırıldığında, en son planda 2030 yılına kadar yalnızca 21 GW’a yükselecek.

Belgede, “Vietnam’da güneş ve rüzgar enerjisi çok hızlı gelişti ve bu, ülkenin sınırlı elektrik şebekesi nedeniyle sorunlara neden oldu. 2050’ye gelindiğinde, kömür artık Vietnam’ın enerji karışımının bir parçası olmayacakken, gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz yaklaşık 44 GW’a doğru çıkacak” denildi.

100 milyonluk ülke hızla büyürken, hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına ve diğer daha az kirletici enerji kaynaklarına yönelmediği sürece, Vietnam’ın karbon emisyonlarının katlanarak artması bekleniyor.

AB yetkilileri ve diğer Batılı müzakereciler, geçen yıl Güney Afrika ile benzer bir anlaşmaya varılmasının ardından, Vietnam’ın kömür kullanımını azaltmayı hızlandırmak için bir finansman planı üzerinde anlaşmaya varılan ikinci ülke olmasını umuyorlardı.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024