COP27’de güncellen bir metne göre, G7’nin Vietnam ile “Adil Enerji Geçiş Ortaklığı” konusunda finansman anlaşması sağlayamaması nedeniyle ülke, kömür enerjisi hedefini artırdı.
En son plan, geçen ay yayımlanan ve bu 10 yılın sonuna kadar kömür kullanımındaki büyümeyi yavaşlatacak taslağı geri alıyor.
Kömür kapasitesinde anlamlı bir düşüş ancak 2045’te gerçekleşecekti. Vietnam merkezli yatırımcılar, dünyanın en büyük 20 kömür kullanıcısından biri olan Vietnam’ın bu 10 yıldaki enerji geliştirme planları konusunda önümüzdeki haftalarda/aylarda daha fazla değişiklik olabileceğini söyledi.
Bu, önümüzdeki ay Brüksel’de yapılacak bir zirvede Vietnam ile bir anlaşma sağlama umudu taşıyan Avrupa Birliği diplomatları liderliğindeki iklim müzakerecilerinin işini karmaşık hale getirdi.
Hükümetin en son temel senaryoya göre kömür, 2030’a kadar 36 gigawatt’tan (GW) fazla kurulu kapasite ve önümüzdeki yıllarda inşa edilecek kömürle çalışan yaklaşık 21 adet yeni elektrik santralı ile Vietnam’ın en önemli enerji kaynağı olmaya devam edecek.
Reuters tarafından görülen belgelere göre, bir önceki taslağında hükümet, kömür kapasitesini 10 yılın sonuna kadar yaklaşık 30 GW ile sınırlamayı hedefliyordu.
Kömür kullanımı, Rusya’nın Şubat ayı sonunda Ukrayna’yı işgalinden bu yana diğer fosil yakıtların fiyatlarının artmasına neden olduğundan, küresel boyutta artıyor.
Son zamanlarda hızla genişleyen yenilenebilir enerji üretiminin, Ekim taslağında öngörülen 26 ila 39 GW ile karşılaştırıldığında, en son planda 2030 yılına kadar yalnızca 21 GW’a yükselecek.
Belgede, “Vietnam’da güneş ve rüzgar enerjisi çok hızlı gelişti ve bu, ülkenin sınırlı elektrik şebekesi nedeniyle sorunlara neden oldu. 2050’ye gelindiğinde, kömür artık Vietnam’ın enerji karışımının bir parçası olmayacakken, gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz yaklaşık 44 GW’a doğru çıkacak” denildi.
100 milyonluk ülke hızla büyürken, hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına ve diğer daha az kirletici enerji kaynaklarına yönelmediği sürece, Vietnam’ın karbon emisyonlarının katlanarak artması bekleniyor.
AB yetkilileri ve diğer Batılı müzakereciler, geçen yıl Güney Afrika ile benzer bir anlaşmaya varılmasının ardından, Vietnam’ın kömür kullanımını azaltmayı hızlandırmak için bir finansman planı üzerinde anlaşmaya varılan ikinci ülke olmasını umuyorlardı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…