;
Ekonomi

Veri Merkezleri Karbon Emisyonunda Patlamaya Neden Olacak

veri merkezi
FOTO: Markus Spiske

Yeni bir araştırmaya göre teknoloji devlerinin küresel veri merkezleri 2030 itibarıyla, 2,5 milyar metrik tonluk bir karbondioksit emisyonunun açığa çıkmasına sebep olacak.

Çokuluslu bir yatırım bankası ve finansal hizmetler sunan bir şirket olan Morgan Stanley’nin araştırmasına göre, veri merkezlerinde yaşanacak çok büyük bir artış, içinde bulunduğumuz 10 yılın sonuna kadar dünya genelinde yaklaşık 2.5 milyar metrik ton karbondioksit eşdeğerinde emisyona yol açabilecek kapasitede. Araştırma ayrıca bu durumun karbon salımını azaltma çabalarına yapılan yatırımları hızlandıracağını öngörüyor.

Google, Microsoft, Meta ve Amazon gibi büyük teknoloji şirketleri, yapay zeka ve bulut bilişim teknolojilerini genişletmek amacıyla enerji tüketen veri merkezlerini hızla yaygınlaştırıyorlar. Bu arada, şirketler veri merkezlerinin küresel ısınma emisyonlarını 2030’a kadar azaltma taahhütlerini takip etmeye devam ediyorlar.

Morgan Stanley’nin Pazartesi günü yayımladığı araştırma raporuna göre, bu durum “karbon salımını azaltma çözümleri” için büyük bir pazar oluşturuyor. Küresel veri merkezi endüstrisinin oluşturacağı seragazı emisyonları, ABD’nin bir yılda saldığı emisyonların yaklaşık %40’ına denk gelmesi öngörülüyor.

Böylesi bir durumda dev bilgisayar depolarının inşasına, temiz enerji geliştirmeye, enerji verimli ekipmanlara ve “yeşil” yapı malzemelerine yönelik yapılan yatırımları artıracak. Ayrıca, teknoloji şirketlerinin iklim taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken, karbon yakalama ve depolama teknolojileri ile karbondioksit atmosferden uzaklaştırma süreçlerinin de destek bulması bekleniyor.