Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun hükümeti bu ay altı nehirde madenciliğe yönelik yasağı kaldırdı. Çevre aktivistleri ise madencilik ile bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasında doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyerek madenciliğin hastalıkların yayılmasını teşvik edilebileceğini belirtiyor.
Aktivistlere ve milletvekillerine göre, Venezuela’nın Amazon bölgesinde altı nehirde altın ve elmas madenciliğine izin vermesi, devlet destekli madencilik çalışmasından kaynaklanan çevresel hasarı daha da ağırlaştırabilir.
Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun hükümeti bu ay nehirlerde madencilik yasağını kaldırırken muhalefet kontrolündeki Ulusal Meclis kararnameyi geçtiğimiz hafta kınadı.
Bu tür madencilik çalışmaları halihazırda yasadışı olarak gerçekleşiyor olsa da, verilen iznin, koronavirüs ile mücadele ederken, madene uygunluğu bilinmeyen bölgelerde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını teşvik edilebilir.
Çevre aktivisti grubu olan Wataniba Amazon Sosyo-Çevresel Çalışma Grubu’ndan Luis Bello, “Madencilik ve sıtma, kızamık ve benzeri salgın hastalıkların ortaya çıkması arasında doğrudan bir ilişki var. Koronavirüs bağlamında ise, bu nehirlerde yapılacak madencilik virüsün bulaşmasına olanak sağlayan bir ortam yaratabilir” dedi.
Resmi önerge hükümet tarafından tasarlanan 111 bin kilometrekarelik Orinoco Mining Arc (Orinoco Madencilik Yayı) bölgesinde yer alan altı nehirde madenciliğe izin veriyor.
Maduro hükümeti 2016’dan bu yana, ABD’nin Maduro’yu güçsüzleştirmek için yaptırımlarını artırmasıyla ve ekonomik krize çare gerekçesiyle küçük ölçekli madenciliği destekliyor.
Girişim, çevre aktivistleri ve çevre adaleti grupları tarafından, suları cıva ile kirleteceği, çeteleri bölge için savaşmaya iteceği ve yeni hastalıklara zemin oluşturacağı için eleştiriliyor.
Çevre komisyonu başkanı milletvekili Maria Gabriela Hernandez “Suyu, toprağı ve havayı mahvedecek. Kullandıkları cıva özellikle madencilere ve bölge yakınındaki topluluklara ciddi zarar verecek” dedi.
Hükümet madencilik yasağını kaldırırken, cıva kullanımına dair mevcut yasağı da sağlamlaştırdı; ancak aktivistler küçük ölçekli maden çalışmalarının bu tür düzenlemeleri çoğunlukla ihlal ettiğini söylüyor.
Dokuz farklı etnik gruptan 48.000’e yakın yerli, madenlerden etkilenecek bölgede yaşıyor. Şu ana kadar mevcut gruplarda koronavirüsten enfekte olan yok.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…