Ekonomi

Vatikan, Fosil Yakıt ve Silah Yatırımlarının Sonlandırılması Çağrısında Bulundu

Papa Francis’in doğa, yaşam ve savunmasız insanların korunması konulu genelgesinin 5.yıldönümünde yayımlanan kılavuzda, Katoliklere fosil yakıt yatırımlarını sonlandırmaları ve doğanın korunması için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Haber: Philip Pullella

Çeviri: Çisil Sevinç

Vatikan, 18 Haziran Perşembe günü yaptığı açıklamada Katoliklerden silahlanma ve fosil yakıt endüstrisine olan yatırımlarını sonlandırmaları ve madencilik gibi sektörlerdeki şirketlerin çevreye zarar verip vermediklerini yakından incelemeleri gerektiği çağrısında bulundu.

Bu ifadeler, Papa Francis’in doğa, yaşam ve savunmasız insanların korunması üzerine yayımladığı “Laudato Si” adlı genelgesinin 5.yıldönümünü vurgulamak için kilise liderleri ve çalışanlarına hazırlanan 225 sayfalık kılavuzda yer aldı.

Kılavuzda, küresel ısınmanın kontrol altına alınması için yapılan anlaşmaları destekleyen ve iklim değişikliğinin tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunan genelgenin hedeflerine ulaşılabilmesi için atılabilecek adımlar yer alıyor.

Kılavuzun finans kısmında, kişilerin yatırımlarını belirli kriterleri yerine getirmeyen şirketlerden çekmelerinin olumlu değişikliklere yol açabileceği ifadesi bulunuyor. Bahsedilen kriterler arasında insan haklarına saygı duyulması, çocuk işçilerin yasaklanması ve çevrenin korunması da var.

“Ortak Dünyamıza Sahip Çıkılması” adlı bölümde Katoliklerin, silahlanma yoluyla insanlara veya sosyal ekolojiye zarar veren, çevreye de fosil yakıtlar kullanarak zarar veren şirketlerden uzak durmaları gerektiği belirtildi.

Bir başka bölümde, kırılgan ekosistemlerde sondaj çalışmaları yürüten endüstrilerin hava, toprak ve su kirliliğine yol açmaması için sıkı bir şekilde denetlenmeleri gerektiği ifadesi yer aldı.

Geçen ay, yarısını Katoliklerin oluşturduğu dünya genelindeki 40’tan fazla inanç kuruluşu fosil yakıt şirketlerinden çekileceklerinin taahhüdünü vermişti.

Vatikan Bankası, fosil yakıtlara yatırım yapmadığını ve dünya genelindeki pek çok Katolik piskoposluk bölgesinin ve eğitim kurumlarının benzer tutumlar sergilediğini açıkladı.

Kılavuz, Katolikleri kendi topraklarındaki petrol ve minerallerin çıkarılması konusunda söz hakkına sahip yerel nüfusların hakkını korumaya ve çevre felaketlerine yol açan ya da ormanlar gibi doğal kaynakları aşırı derecede sömüren şirketlerin karşısında durmaya çağırıyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024