Politika

Varşova’da Ekim Ayından İtibaren Evleri Isıtmak için Kömür Yakılması Yasaklandı

Avrupa’nın kömüre en bağımlı ülkesi olan Polonya’nın başkenti Varşova dünyanın en yüksek hava kirliliğine sahip şehirlerinden biri.

26 Nisan Salı günü Varşova şehri yetkilileri, Ekim ayının başından itibaren, Polonya’nın hava kirliliğinin ana nedenlerinden biri olan evleri ısıtmak için kömür yakılmasının yasaklanmasına dair bir kararı kabul etti.

Başkenti çevreleyen bölgelerde ise yasak 2028’de yürürlüğe girecek.

Varşova sadece Polonya’nın en kirli şehirlerinden biri değil, aynı zamanda dünyanın en yüksek hava kirliliğine sahip şehirlerinden biri. IQAir tarafında sunulan sıralamada da, özellikle ısıtma mevsiminde sorunun boyutu daha da büyüyor. Hanelerde yanan kömür bu soruna önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Varşova, evlerde kömür yakma yasağı olan ilk Polonya şehri değil. 2019’da Krakov, Polonya’da ısınma için kömür ve odun yakılmasını yasaklayan ilk yer oldu. Bu adımların büyük bir başarı olduğu görülüyor ve Krakov’un genel hava kalitesi son üç yılda önemli ölçüde iyileşiyor. Getirilen yasağın bir sonucu olarak, 40 bin fosil yakıtlı soba tasfiye edildi ve PM10 ve kanserojen benzo[a]piren konsantrasyon seviyeleri %40’tan fazla düştü.

Hava kalitesindeki bu iyileşme aynı zamanda bölge sakinlerinin, özellikle de çocukların sağlığında bir iyileşmeye dönüştü. Krakow’da sis önleyici çözümün tanıtılmasından bu yana, 7-8 yaş arası çocuklarda astımda %22’den %9’a düşüş ile neredeyse üç kat azalma yaşandı. Daha büyük çocuklar grubunda (16-17 yaş) düşüş daha da yüksekti ve %22’den %5’e kadar azaldı.

Polish Smog Alert, Client Earth, HEAL ve European Clean Air Centre bu düzenleme için yıllarca aktif kampanya yürüttükten ve savunuculuk yaptıktan sonra, Varşova yetkililerini yüksek enflasyon, zirve enerji fiyatları ve ulusal kömür sektörünü canlandırmak için artan baskı zamanında cesur bir hamle yapmaya ikna edebildiler.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024