Yaklaşık 30 trilyon dolarlık varlıkları yöneten fonlar, dünyanın en büyük kirletici 1.600 şirketini “acil olarak” bilime dayalı emisyon azaltım hedefleri belirlemeye çağırdı.
Fidelity International ve Amundi de dahil olmak üzere 220 yatırımcı, yatırım yaptıkları firmaların CEO’larına, küresel ısınmayı 2050 itibarıyla sanayi öncesi seviyelere göre en az 1.5 derece ile sınırlandırmaya yardımcı olacak zorlu hedefler için ulaştıklarını söyledi.
Çağrı, Glasgow’daki COP26 zirvesinin yaklaşık 1 ay öncesinde geldi. Tüm ülkeler iklim değişikliğinin etkileri daha belirgin hale geldikçe daha güçlü hedefler belirlemeye zorlanıyor.
Grup yaptığı açıklamada söz konusu şirketlerin toplu olarak, faaliyetlerine bağlı olan Kapsam 1 ve 2 olarak adlandırılan emisyonlarının 11,9 gigaton olduğunu söyledi. Bu miktar AB ve ABD’nin toplamından daha fazla.
İletişime geçilenler arasında Hyundai Motor Company, kimya şirketi BASF ve Alman havayolu Lufthansa’nın da olduğu belirtildi.
Bir Lufthansa sözcüsü, havayolunun 2050 itibarıyla net sıfır olma ve 2030 itibarıyla yer operasyonlarında net karbon emisyonlarını yarıya indirme ve karbon nötr olma taahhüdüne dikkat çekti.
CDP tarafından koordine edilen kurumlar, tüm şirketlerin, hedefleri kontrol eden bağımsız bir organ olan Bilime Dayalı Hedefler Girişimi aracılığıyla hedefler belirlemelerini istediler.
MFS Investment Sürdürülebilirlik ve Yönetim Başkanı Barnaby Wiener, “Sermayeyi sorumlu bir şekilde tahsis etmek isteyen uzun vadeli yatırımcılar olarak, portföy şirketlerimizin Paris Anlaşması ile uyumlu bilime dayalı emisyon azaltım planlarını geliştirmelerini, taahhüt etmelerini ve yürütmelerini bekliyoruz” dedi.
Grup, yaptığı açıklamada, şirketlerin istendiği gibi davranmaması halinde imzacılarının herhangi bir eylemde bulunacağını belirtmedi, ancak hissedarlar olarak aksi bir durumda, değişikliği zorlamaya çalışmak için nihayetinde oy güçlerini kullanabilirler.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…