Politika

Vanuatu, BM Mahkemesinde İklim Adaleti Arayan Karar Taslağını Yayımladı

Vanuatu, 100 ülkenin Uluslararası Adalet Divanı’na devletlerin iklim yükümlülükleri konusunda tavsiyede bulunma çağrısını desteklediğini söyledi.

Ada ülkesi Vanuatu 17 ülke ile beraber, dünyanın en yüksek mahkemesinden gelecek nesilleri iklim değişikliğinden korumak için dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin hangi sorumluluklara sahip olduğunu netleştirmesini isteyen bir karar taslağı yayımladı.

Ülkelerin Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından ele alınmasını istedikleri yasal kapsamın açıklanması, Vanuatu’nun iklim değişikliğinin etkileri konusunda tüm ülkeler için yasal açıklama elde etmek için yıllarca süren çabasında bir kilometre taşını işaret ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun gelecek yılın başlarında oylaması beklenen kararda, UAD’den devletlerin şimdiki ve gelecek nesiller için iklim sistemini ve çevreyi koruma yükümlülüklerinin neler olduğuna ilişkin açıklama istenecek.

Ayrıca mahkemeden, eylemleri veya eylemsizlikleri nedeniyle iklim sistemine zarar veren devletler için bu yükümlülükler kapsamındaki yasal sonuçların ne olduğunun tanımlaması da talep edilecek.

Vanuatu Dışişleri Bakanı Jothan Napat yaptığı açıklamada, “UAD İstişari Görüşü, tüm devletler için bir dizi uluslararası yasa ve anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerimizi açıklığa kavuşturacak, böylece hepimiz dünyanın her yerindeki savunmasız durumdaki insanları korumak için daha fazla şey yapabiliriz” dedi.

Güney Pasifik ada ülkesinin dünyanın en yüksek mahkemesini insanları iklim değişikliğinden koruma konusunda bir tavır almaya ikna etme çabası, kısa bir süre önce Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde 80’den fazla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin katıldığı COP27 iklim zirvesinde ivme kazandı.

Kampanyacılar, UAD’nin sunduğu görüşün daha fazla iklim eylemine yol açabileceğini söyledi.

Greenpeace Avustralya Pasifik Baş Hukuk Müşaviri Katrina Bullock, “Fosil yakıtları kademeli olarak kullanımdan kaldırmaya yönelik iyileştirilmiş taahhütlerin ve kritik 1,5 derece hedefini ulaşılabilir tutmak için yeterli önlemlerin alınamadığı COP27’nin ardından yapılan bu çağrı iklim eylemine bir ivme kazandırabilir. Bilim insanları, küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlamanın iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için önemli olduğunu söylüyor. Dünya şimdiden sanayi öncesi döneme göre 1.2 derece ısındı” dedi.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025