Ekonomi

Van’da Yüzlerce Ağaç Kuruyor: Gözler Bölgedeki HES’lere Çevrildi

Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan ve her yıl binlerle yerli ve yabancı turisti ağırlayan Muradiye Şelalesi’nin çevresinde yer alan yüzlerce ağaç kurudu. Ağaçların kuruma nedeni ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı ancak gözler şelaleyi besleyen dere üzerindeki HES’lere çevrildi.

Van’da tarihi Muradiye Şelalesi’nde bulunan yüzlerce ağaç kurumaya başladı. Kurtlanma, ağaçların ömrünü tamamlaması gibi bilgiler dile getirilse de ağaçların kuruma nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Bu konuda resmi bir açıklama da yapılmış değil.

Koruluklarda bulunan ağaçların çoğu kavak ağaçlarından oluşuyor. Farklı yaş aralığındaki bu ağaçların kuruması, şelalenin kurak bir hal alması tehlikesini doğuruyor. Bu da önemli bir turizm potansiyeli olan Muradiye Şelalesi’nin cazibesini kaybetmesi anlamına gelebilir.

Şelalenin İki Tarafında HES’ler Var

Ağaçların kuruma nedeninin Muradiye Şelalesi’nin beslendiği Bendi Mahi Çayı üzerinde faaliyet yürüten hidroelektrik santrallarının (HES) faaliyeti ile ilgili olabileceği belirtiliyor. Dere üzerinde 2010 yılından beri iki HES bulunuyor. Muradiye Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulan, Türkiye’nin 272’nci, Van’ın ise en büyük enerji santralı olduğu belirtilen Muradiye Ayrancılar HES’i saatte ortalama 124 milyon 564 bin 262 kilovat elektrik üretimi ile şelale suyunun azalmasına neden oluyor.

Aynı zamanda HES’in kurulduğu ilk günden bu yana su seviyesinde azalmaların yaşandığı gözlemleniyor ve giderek şelalenin yatağı değişiyor. Muradiye Şelalesi’nin etrafında yüzlerce kavak ağacı bulunuyor. Bu kavak ağaçları şelale etrafında piknik yapmak, doğa gezileri düzenlemek, suyun kenarında dinlenmek ve daha birçok aktivite için doğal bir alan oluşturuyor.

Köylüler: İki Yıldır Kuruyor

Köylülerden Okan Ebrem, ağaçların uzun süredir kuruduğunu dile getirdi. Ebrem, “Son iki yıldır kurumaya başladı. Kurumaya devam da ediyor. Yüzlerce ağaç yok oluyor. Herhangi bir tedbir de yok. Düşme tehlikesi var ağaçların. Bu da buradaki insanlar ve canlılar için can tehlikesi taşıyor” ifadelerine yer verdi.

13 Mayıs 2023 tarihinde “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescillenen Muradiye Şelalesi’nde şu anda kavak ağaçları arasında uzanan yürüyüş yollarında ise ziyaretçileri içler acısı bir durum bekliyor.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025