VakıfBank, BM bünyesinde bulunan ve şirketlerin karbon emisyon azaltım hedeflerini deklare ettiği Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne karbon emisyonu azaltımı konusunda taahhütte bulundu.
Kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi “Global Compact” katılımcıları arasında yerini alan ve ardından “Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atan ilk Türk kamu kuruluşu olan VakıfBank, son olarak BM bünyesindeki Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne (Science Based Targets Initiative) dahil oldu. Yeşil Bankacılık başlığı altındaki çevreci uygulamalara uluslararası standart getirmek amacıyla kurulan girişime karbon emisyonu azaltımı taahhüdünde bulunan VakıfBank, bu oluşuma katılan ilk Türk kamu kuruluşu oldu.
VakıfBank tarafından verilen karbon emisyon azaltım taahhüdü, Bilim Temelli Hedefler Girişimi’yle paylaşılarak, ortak çalışmalar neticesinde hedefler belirlenip, enerji verimliliği, karbon azaltım-nötrleme faaliyetlerine yoğunlaşacak ve orta vadede taahhüt edilen hedefleri gerçekleştirecek.
Küresel Yatırımcı için Önemli Bir Standart
Konuyla ilgili bilgi veren VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, “VakıfBank olarak sadece finans alanında değil sosyal konularda da ilkleri gerçekleştiriyoruz. BM bünyesinde bulunan ve şirketlerin karbon emisyon azaltım hedeflerini deklare ettiği Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne dahil olarak bu faaliyetlerimize uluslararası standart getiriyoruz. Böylece karbon emisyonu azaltımı taahhüdünde bulunan ilk Türk kamu kuruluşu oluyoruz. Bu girişimle hem sosyal sorumluluk yönümüzün bir gereğini yerine getirmiş oluyoruz hem de küresel yatırımcılar açısından itibarımızı artıran önemli bir adım atıyoruz” dedi.
Küresel yatırımcıların, yatırımlarının çevresel etkilerini de görmek istediklerini kaydeden Özcan, “Yapılan tüm yatırımların günlük hayatta bir etkisi olsa da yeni iş alanları yaratmak ya da doğal kaynakların kullanımı gibi etkilerin pek çoğu yatırımcılar için belirsiz kalıyor. Bilim Temelli Hedefler Girişimi, yatırımcıların kısıtlı bilgi erişimi olduğu durumlarda şirket faaliyetlerinin ne kadar çevre dostu olduğunu anlamalarına olanak sağlıyor. VakıfBank Çevre Yönetim Servisi’nin yurtdışı yatırımcılarına yönelik hazırladığı raporlamalar da süreçte önemli bir yer tutuyor. Bu girişim, gün geçtikçe artan olumsuz çevresel etkileri düşürme, kaynak verimliliğini artırma ve iklim değişikliği konusundaki riskleri azaltma gibi konularda yatırımcılara ölçülebilir bir etki yönetimi fırsatı sunuyor” şeklinde konuştu.
Taahhütlere Sıkı Denetim
Bilim Temelli Hedefler Girişimi, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ortaklığıyla hayata geçirilen bir platform olarak görev yapıyor.
Girişim, şirketlerin küresel iklim değişikliğini durdurmak için bilim temelli emisyon azaltım hedefleri belirlemeleri için çalışıyor ve sadece sıkı bir değerlendirmeden geçen kurumsal hedefleri onaylıyor. Şirketlerin benimseyeceği karbon emisyonu azaltımı hedeflerinin bilim temelli oluşu, Paris Anlaşması ile uyumlu olarak belirlenen, gezegenin ortalama sıcaklığında maksimum 2 derecelik artış uygulamalarıyla ne kadar uyumlu olduklarıyla belirleniyor.