Çanakkale’de, ülkenin oksijen deposu olarak adlandırılan ancak %79’u maden şirketlerine ruhsatlı Kazdağları için “Vahşi Madenciliğe Hayır” mitingi gerçekleştirildi.
Politika Balıkesir’in haberine göre, mitingde “Vahşi madenciliğe hayır”, “Kazdağları’nın üstü altından değerlidir”, “Madenci şirket, Kazdağları’nı terket” ve “Ferman padişahın, dağlar bizimdir” gibi sloganlar atıldı. Kazdağları Ekoloji Platformu ile Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ev sahipliği yaptığı mitinge, Kazdağları ve çevresi köylüleri, çeşitli demokratik kitle örgütleri, sendikalar, odalar ve siyasi partiler de destek verdi.
Kazdağları Ekoloji Platformu adına basın açıklamasını okuyan Füsun Kayra, Kazdağları’nın %79’unun ruhsatlandırılmış olduğunu ve %41’inin aktif ruhsatlı alan olduğuna dikkat çekti. Bu yoğunlukta madencilik faaliyetinin tüm ekosistemi, sosyal, kültürel ve ekonomik yapıyı tehdit ettiğini dile getiren Kayra, “Kazdağları 1600’den fazla ruhsat ile 90 civarında yerli ve yabancı şirketin talanına açık hale getiriliyor. Uşak Kışladağ, Kütahya, Bergama, Giresun, Ayvalık, Artvin Murgul ve Erzincan İliç’te yaşanan kazalarda vahşi madenciliğin neden olduğu doğa ve insan kıyımları yaşanmışken Kazdağları’nda böylesi felaketlere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bölgede devam eden madencilik faaliyetlerinin tarım ve hayvancılığı tehdit ettiğine dikkat çeken Kayra, “Bölgemizin ve ülkenin gıda güvenliği için büyük öneme sahip olan ve yıllar boyu gelir ve istihdam sağlayan tarım ve hayvancılığı bitirecek olan, en fazla 8-10 senelik geçici istihdam yaratan kirli, vahşi madencilikte ısrar etmenin, yoksulu daha da yoksul, varsılı daha da varsıl yapan ve riski halka yıkan bu politikaların kimlere, hangi sisteme ve sermayeye hizmet ettiğinin farkındayız” dedi.
Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Marmara Şubesi de yaptığı basın açıklamasıyla vahşi madenciliği durdurma çağrısı yaptı. Açıklamada, “2004 yılında Maden Kanunu’nda yapılan değişikliklerle madencilik faaliyetleri Anadolu ve Trakya’daki hemen her köyde onarılamaz tahribatlar oluşturmuştur. 2023 yılı sonuna kadar ormanlara verilen madencilik izinleri 214 bin hektarı aşmıştır. Bunun 170 bin hektarı 2003 ve sonrasındadır. Sadece 2012-2023 döneminde 111 bin hektar orman alanı madencilik faaliyetiyle ormansızlaştırılmıştır” denildi.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…