Bilim

Uydu Görüntüleri İlk Kez Metan Gazı Sızıntısını Tespit Etti

ExxonMobil’in alt kuruluşu XTO Enerji’nin Ohio’daki sondaj sahasında geçtiğimiz yıl gerçekleşen bir kaza sonucu salınan metan gazı uydu görüntülerinde ilk kez tespit edildi.

Bilim insanları, rutin küresel bir araştırmasını gerçekleştiren bir uyduda, patlayan bir petrol kuyusundan sızan metan gazının ilk kez ölçümünün yapıldığını söyledi. Uydu görüntülerinin iklim krizine karşı mücadelede önemli bir araç olarak kullanılabileceği söyleniyor.

Petrol ve doğalgaz kazaları sonucunda ciddi miktarlarda, gezegenin ısınmasına sebep olan karbondioksitten sonraki ikinci gaz olan metan gazı salınıyor.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) dergisinde Pazartesi günü yayımlanan bir çalışmaya göre, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) gönderdiği Troposferik Gözlem Aygıtı (TROPOMI) geçtiğimiz yıl Ohio’da gerçekleşen bir kaza sonucu ortaya çıkan metan gazını tespit etti. Çalışmaya göre kuyudan, 2015 yılında Kaliforniya’da Aliso Kanyon’unda gerçekleşen patlamanın iki katı hızında, saatte 120 ton metan gazı salındı. Bu miktar bütün Avrupa ülkelerinin bir yılda saldığı metan gazından bile daha fazla.

ExxonMobil’in XTO Enerji şirketi, Ohio’da gerçekleşen patlamayı üç hafta sonunda durdurabildi. Exxon, çalışma hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

Uyduların, bu gibi kazaları tespit edebilmesi için oldukça dikkatli olması gerekiyor ancak TROPOMI’nin metan gazı sızıntısını rutin devriyesi esnasında saptaması sızıntı tespitlerinde bir dönüm noktası oldu.

Araştırmanın ortak yazarı Steven Hamburg, sonuçların “uyduların, emisyonların nerede olursa olsun, tespit edilmesinde ve ölçülmesinde yardımcı olabilecek bir fırsat olduğunu” gösterdiğini söyledi.

Bilim insanları, çevre grupları ve bazı politikacılar, uyduların sadece petrol ve doğalgaz kazalarında metan emisyonlarının tespit edilmesinde değil, Kuzey Dakota gibi sondaj sahalarındaki günlük operasyonlarda yaşanan sızıntıların tespitinde de kullanılabilmesini umuyor.

ABD’dedi 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti adayı Mike Bloomberg, geçen hafta yayımlanan iklim planında uydu şirketlerinin metan gazını tespit edebilmesi adına teşvikler oluşturacağını duyurmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ise Ağustos ayında Obama dönemi metan gazı düzenlemelerini rafa kaldırma önerisinde bulundu.

Hamburg ise, MethaneSAT olarak bilinen Çevre Savunma Fonu’na tamamlayıcı olan bir projenin yürütülmesine yardımcı oluyor. Proje, dünya genelinde daha küçük sızıntıları ölçmek adına 2022 yılında kendi uydusunu fırlatmayı planlıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024