22 Temmuz’da küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı 17,15 dereceye yükseldi; bu, 1940’tan bu yana bu tür modelleri takip eden Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre Pazar gününün marjinal rekorundan 0,06 derece daha yüksekti.
Rekor en son Temmuz 2023’ün başlarında art arda dört gün kırılmıştı. Bundan önceki en sıcak gün ise Ağustos 2016’ydı.
Almanya’daki Leipzig Üniversitesi’nden iklim bilimci Karsten Haustein, “Geçen Pazartesi, şimdiye kadarki en sıcak mutlak küresel ortalama sıcaklık için yeni bir küresel rekor kırmış olabilir – bununla onbinlerce yıl geriye gitmeyi kastediyorum” dedi.
Son günlerde Japonya, Endonezya ve Çin’deki şehirlerde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Körfez ülkeleri de, nemi de hesaba katarak 60 dereceyi aşan sıcaklık ile bunaldı. Bu arada Avrupa’nın bazı bölgelerinde sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıktı.
Bilim insanları, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin rekorun arkasında olduğunu söyledi. Ancak iklim değişikliğinin El Nino hava olayıyla birleşerek yeni bir günlük rekora yol açtığı geçen yılın aksine, bu Temmuz’da durum böyle değil.
Haustein, dünyanın tarafsız bölgeye geçtiği ve artık El Nino’nun etkisinden bahsedilemeyeceği için rekorun kırılmış olmasının “dikkate değer” olduğunu söyledi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…