Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, (UNICEF) dünya genelinde yoksulluk ve ayrımcılık nedeniyle hâlâ risk altında olan milyonlarca çocuğun bir de iklim krizi gibi yeni tehditlerle uğraşmak zorunda kaldığını duyurdu.
UNICEF’in 20 Kasım Dünya Çocuk Günü öncesi yayımladığı son rapor, 1989’da imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden bu yana çocukların yaşamlarını iyileştirme amacıyla atılan adımlara rağmen, yoksulluk ve marjinalleşmenin çocukların hayatını tehlikeye atmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Örgüt ayrıca, sağlık, beslenme ve eğitim gibi kalıcı zorlukların yanı sıra, günümüzde çocukların bir de iklim krizi ve siber zorbalık gibi yeni tehditlerle karşı karşıya kaldığını açıkladı.
Türkiye de dâhil olmak üzere yaklaşık 142 ülke tarafından imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmişti.
Yeni tehditler: İklim Krizi ve Siber Zorbalık
Rapora göre, beş yaşın altındaki çocuklar için küresel ölüm oranı son 30 yılda yaklaşık %60 oranında düştü. Yetersiz beslenen çocukların oranı yarı yarıya azalırken, çok daha fazla çocuk ise eğitim hakkına kavuştu.
“Son 30 yılda çocuklar için etkileyici kazançlar oldu” diyen UNICEF Başkanı Henrietta Fore yaptığı açıklamada, “Çocuklar giderek daha uzun, daha iyi ve daha sağlıklı bir yaşam sürüyor. Ancak, tüm artı gelişmelere rağmen yoksul olanlar yine zorluklarla en fazla mücadele etmesi gerekenler oluyor.” ifadelerini kullandı.
İklim krizi nedeniyle ortaya çıkan sorunların tüm dünya insanlarını fakat en çok da temiz suya ulaşımda güçlük çeken yoksul çocukları etkilediğini belirten Fore ayrıca siber zorbalığın da çocukların duygusal gelişimi açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğine vurgu yaptı.
Raporda aynı zamanda olumlu ilerlemelere karşın çocukların hala 5. yaş günlerine ulaşmadan önce “önlenebilir sebeplerden” yaşamını yitirdiği, bu oranın yoksul çocuklarda zengin ailelerin çocuklarına oranla daha fazla olduğu belirtildi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…