Yeni bir araştırmanın bulgularına göre, gençler iklimle ilgili endişelere rağmen dünyayı iyileştirebileceklerine inanıyorlar.
Gençler genellikle kasvetli bir dünya görüşüne sahip, eleştirel olmayan bir şekilde sosyal medyaya bağlı ve diğer acil sorunların yanı sıra iklim krizi konusunda endişeli olarak görülüyor.
Ancak BM’nin çocuk ajansı Unicef tarafından yaptırılan küresel bir araştırma, edinilen bu bilgiyi ters yüz ediyor gibi görünüyor. Araştırma, çocuklar küresel ısınma konusunda değişim için endişe ve sabırsızlık bildirseler bile, dünyanın her nesilde geliştiğine inanan çocukların resmini çiziyor.
Gallup tarafından Dünya Çocuk Günü için Unicef adına yürütülen çığır açan kuşaklar arası araştırma, tutumları karşılaştırmak için farklı sosyoekonomik gruplardan örneklenen 21 ülkede 15-24 ve 40 yaş üstü iki yaş grubunu araştırdı.
Sonuçlar, genç neslin büyüklerinden daha olumlu ve küresel bir zihniyete sahip olduğunu, sosyal medyada okuduklarına şüpheyle yaklaştığını (gençlerin yalnızca %17’si bilgi için sosyal medya platformlarına “çok” güvendiklerini söyledi) ve bilime daha fazla inandıklarını ortaya koydu.
Ankete katılan gençler aynı zamanda, ebeveynlerinin nesline kıyasla sağlık, eğitim ve güvenlik gibi konuların daha iyi olduğunu savundu.
Rapor durumu şu şekilde özetliyor: “Daha dijital, birbirine bağlı ve kapsamlı bir gerçeklikte doğan gençler, çocuklar için ebeveynlerinin büyüdüğünden daha iyi bir yer olan bir dünya görüyorlar; çocuklara gelecek için daha iyi eğitim, fırsatlar ve umut sunan daha güvenli ve daha verimli bir dünya. Aynı zamanda gençler kayıtsız da değil. Bir yanlış ve dezenformasyon denizinin ortasında, en çok kullandıkları bilgi kaynaklarına düşük düzeyde güven duyduklarını bildiriyorlar.”
Unicef’in genel müdürü Henrietta Fore çalışmayla ilgili şunları söyledi: “Bugün dünyada karamsar olmamak için hiçbir neden yok: İklim değişikliği, salgın, yoksulluk ve eşitsizlik, artan güvensizlik ve büyüyen milliyetçilik. Ancak iyimser olmak için bir neden var: Çocuklar ve gençler dünyayı yetişkinlerin kasvetli merceğinden görmeyi reddediyorlar.”
Eski nesillerle karşılaştırıldığında Fore şunları söyledi: “Dünyanın gençleri umutlu, çok daha küresel fikre sahip ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye kararlı. Bugünün gençleri gelecek kaygısı taşıyor ama kendilerini çözümün bir parçası olarak görüyorlar.”
Anket, özellikle iklim, eğitimin önemi, küresel işbirliği ve çocukların katılımıyla ilgili olmak üzere çok kuşaklı bazı uyum alanları buldu. Buna karşılık, iyimserlik, küresel fikirlilik ve tarihsel ilerlemenin tanınması, en derin ayrılıklardan bazılarını yansıtıyordu.
Fore: “Bu araştırma, nesiller arası bölünmeye ilişkin incelikli bir görüş sunarken, net bir tablo ortaya çıkıyor: Çocuklar ve gençler, 21. yüzyılın ruhunu ebeveynlerinden çok daha kolay bir şekilde somutlaştırıyor” dedi.
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…