Ekonomi

UNFCCC Çalışmasını Riske Atan “Ciddi Mali Zorluklarla” Karşı Karşıya

BM’nin iklim kurumu (UNFCCC), hükümetlerin yeterli parayı sağlayamaması nedeniyle, artan iş yükünü yerine getirme yeteneğinin riske girdiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekreteri Simon Stiell, Danimarka’nın Helsingør kentinde yılın ilk büyük iklim zirvesi için toplanan 40’tan fazla bakan ve müzakereciye daha fazla fon sağlanması yönünde acil bir çağrıda bulundu.

UNFCCC’nin şu anda ciddi mali zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Stiell, “Sürekli büyüyen bir görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim işimiz sizin işinizi kolaylaştırmak. Hepinizin kabul ettiği görevleri yerine getirmeliyiz, ancak bunu finansman desteğine sahip olursak yapabiliriz” dedi. Stiell, kuruluşun ihtiyacı olan bütçenin “şu anda yarısından azının finanse edildiğini” vurguladı.

UNFCCC’nin, giderek artan sayıda faaliyetin gerçekleştirilmesi için 2024-2025 döneminde yaklaşık 152 milyon euroya ihtiyaç duyacağı tahmin ediyor.

Ancak geçtiğimiz Haziran ayında Bonn’da ülkeler yalnızca 74 milyon euroluk bir çekirdek bütçe üzerinde anlaştılar. Bu, enflasyon göz ardı edildiğinde, önceki iki yılın bütçesine göre %19’luk bir artış. Bu, hükümetlerin ve özel kuruluşların gönüllü bağışlarıyla doldurulması gereken 78 milyon euroluk bir açık anlamına geliyor.

Bu paraya, COP29’da kararlaştırılacak yeni iklim finansmanı hedefi, uyum konusundaki küresel hedef ve Paris Anlaşması’nın 6. Maddesi kapsamında yeni bir karbon piyasası gibi önemli müzakere konuları hakkında dünya çapında düzinelerce toplantı düzenlemek için ihtiyaç duyuluyor.

Ancak bu yıl şu ana kadar UNFCCC gönüllü bağışlardan 9 milyon dolardan az bir miktar toplamayı başarabildi. En büyük miktarı Birleşik Krallık (2,1 milyon dolar) verirken, onu Açık Toplum Vakfı (1,5 milyon dolar), Rockefeller Vakfı (1,3 milyon dolar) ve Almanya (0,9 milyon dolar) izledi.

UNFCCC aynı zamanda ülkelerin önceki yıllarda vermediği milyonlarca dolarlık zorunlu katkıları toplamak için de çabalıyor.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024