BM Çevre Programı (UNEP), dünya ekosistemlerini korumaya ve daha iyi yönetmeye yönelik yatırımların, iklim değişikliği tehditlerine ve doğal kaynakların kaybına karşı korunmak için 2025 yılına kadar mevcut seviyelerin iki katından fazlasına, yılda 384 milyar dolara ulaşması gerektiğini duyurdu.
Ortaya konulan rakam, önümüzdeki hafta Kanada’nın Montreal kentinde başlayacak olan biyoçeşitlilik zirvesi (COP15) için kritik. COP15’de ülkeler, doğayı ve vahşi yaşamı daha fazla kayıptan korumak için bir anlaşma üzerinde çalışacak.
UNEP bir raporda, şu anda suları, toprağı, havayı ve vahşi yaşamı korumak ve daha iyi yönetmek için “doğa temelli çözümler” olarak bilinen eylemlere, başta hükümetler olmak üzere her yıl 154 milyar dolar harcandığını söyledi.
UNEP’in iklim finansmanı birimi başkanı Ivo Mulder, “Toprak tahribatı, iklim ve doğa krizinden oluşan üçlü krizin üstesinden gelmek istiyorsak, bunun birkaç kat artması gerekecek” dedi.
“Küresel GSYH’nin yaklaşık %50’si sağlıklı ve iyi işleyen ekosistemlere bağlı. bu nedenle, Ukrayna’daki savaş ve enflasyon gibi sorunlarla boğuşuyor olsak bile finansman miktarını katlamak çok zor olmamalı” diye ekledi.
Bu arada, rapora göre hükümetler fosil yakıtlar gibi dünyaya zarar veren eylemlere yılda 500 milyar ila 1 trilyon dolar harcıyor.
Geçen yıl Çin’in Kunming kentinde 100’den fazla ülke biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmak üzere bir araya geldi ancak daha yoksul ülkelere aktarılacak finansman da dahil olmak üzere bazı önemli konularda anlaşamadılar.
Bu yılki toplantı Kunming’de yapılacaktı, ancak toplantı yeri Çin’in COVID-19 politikası nedeniyle değiştirildi. Çin, zirvenin başkanlığını üstlenmeye devam edecek.
Dünya liderleri en son 2010’da Aichi, Japonya’da bir biyoçeşitlilik anlaşması imzaladıklarında, 2020’ye kadar kaybı yavaşlatmak için hedefler koydular ancak bunların hiçbiri karşılanmadı.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…