Oil Change International ve Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) tarafından yeni yayımlanan bir çalışma, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) enerji tahminleriyle, hükümetleri Paris İklim Anlaşması’nın hedefleriyle tutarsız olan enerji kararlarına yönlendirdiğini ortaya koyuyor. Off Track ismi ile yayımlanan rapor, IEA’nın iki temel senaryo belgesinin de Paris Anlaşması’nı gözeten bir biçimde hazırlanmadığını ortaya koyuyor.
Oil Change International ve Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Off Track adlı yeni çalışmasını kamuoyu ile paylaştı. Çalışma, Uluslararası Enerji Ajansı, IEA’nın enerji tahminleri, hükümetleri Paris İklim Anlaşması’nın hedefleriyle tutarsız olan enerji kararlarına yönlendirdiğini ve kurumun iki temel senaryo belgesinin de Paris Anlaşması’nı gözeten bir biçimde hazırlanmadığını öne sürüyor.
IEA’nın genellikle enerji politikaları ve yatırımları için yol haritası olarak kullanılan “Yeni Politika Senaryosu” (NPS), artan petrol, gaz ve kömür tüketimini öngörüyor. Çalışma ise bu öngörülerin iklim değişikliği eylemi ve Paris Anlaşması’nın hedefleri ile uyumlu olmadığını ortaya koyuyor:
Oil Change International’da Araştırma Direktörü görevini yürüten Greg Muttitt konu ile ilgili şunları söylüyor: “IEA, dünyanın fosil yakıtlara bağımlı kaldığı bir gelecek vizyonunu destekliyor. Politika ve yatırım kararları için temel olan bu belge, iklim değişikliğine uyumlu olmayan yönlendirmeleri ile kendi kendini gerçekleştirebilecek bir kehanet olarak karşımızdadır. IEA’ya üye 30 ülkenin hepsi, Paris Anlaşması’nı imzaladı, dolayısıyla IEA’nın onlara iklim hedeflerine ulaşmaları için destek veren çalışmalar yapması gerekiyor”.
IEA, temel NPS senaryosunun yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma hedefleriyle tutarlı bir patika tanımlamayı amaçlayan “Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu” (SDS) de sunuyor. SDS’de sunulan emisyon patikaları, NPS’dekilerden daha iddialı. Ancak, Off Track Raporu, SDS’nin de Paris Anlaşması’nın hedefleri ile uyumlu olmadığını gözler önüne seriyor:
Sermayenin acilen temiz enerjiye yönlendirilmesi gerektiğini belirten Muttitt, “Başka bir eylem planı, ya hükümetlerin üzerinde atıl duruma düşen varlıklara neden olacak ya da hükümetlerin belirlediği hedefleri aşan bir iklim krizine neden olacaktır. IEA’nın, hükümetlere verdiği tavsiye ve senaryoları Paris’e uyumlu hale getirmesi için, Dünya Enerji Görünümü’nde bu konuyu önceliklendirmesi gerekiyor” diyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…