İsviçre merkezli Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından açıklanan yeni bir rapora göre 2020 yılında, ekstrem hava olayları, çekirge istilası, şiddet ve çatışma nedeniyle yerinden edilen insanların sayısı 15 milyona ulaştı. Bu sayının ilerleyen aylarda artması bekleniyor.
Araştırmalara göre bu yılın ilk altı ayında milyonlarca insan çatışma, şiddet ve aşırı hava olayları nedeniyle yerlerinden edildi.
İsviçre merkezli Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından Ocak ve Haziran ayları arasında 120’den fazla ülkede, ülke içerisinde, yaklaşık 15 milyon kişinin yerinden edildiği kaydedildi.
Çarşamba günü yayımlanan rapora göre -diğer doğal afetlerin yanı sıra- kasırga, sel, orman yangınları ve çekirge istilası 9,8 milyon yer değiştirmenin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.
IDMC’ye göre, başta Suriye olmak üzere, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Burkina Faso’daki çatışma ve şiddet 4,8 milyon insanın yerinden edilmesine yol açtı.
Rapor, 2019’un sonunda tahmini olarak 50,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmiş insanlar (IDP’ler) olarak yaşayadığını belirtiyor ve ilerleyen aylarda da milyonlarca insanın daha yerinden edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
IDMC direktörü Alexandra Bilak, “Yılın ilk altı ayında kaydedilen şaşırtıcı rakamlar, dünya çapındaki yerinden edilme krizlerinin sürekli değişkenliğinin kanıtı niteliğinde. COVID-19 salgını sağlık hizmetlerine erişimin düşmesine neden olurken, yerlerinden edilmiş topluluklar için ekonomik zorlukları ve korunamama risklerini arttırdı” dedi.
IDMC, çatışma ve şiddet nedeniyle, başta Afrika ve Orta Doğu olmak üzere 4,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 2019’un ilk yarısına kıyasla bu sayının bir milyon daha fazla olduğunu buldu.
Rapora göre, Suriye ordusunun yılın ilk üç ayında İdlib’de yenilenen faaliyeti, 2011’de savaşın patlak vermesinden bu yana ülkedeki en önemli yerinden edilmeyi tetikledi ve rapora göre, Haziran ayı sonunda yaklaşık 1,5 milyon kişi yerinden edildi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 1,4 milyon yerinden edilmiş kişi kaydedildi. Suç çeteleri, cihatçılar ve yerel milisler arasındaki çatışmanın ulusun çoğunu krize sürüklediği Burkina Faso’da ise 419.000 kişinin daha yerinden edildiği kaydedildi.
IDMC, yalnızca sayılarla, Cyclone Amphan’ın 2020’nin ilk yarısındaki en büyük tek yer değiştirme olayından sorumlu olduğunu ve Hindistan ve Bangladeş’te 3,3 milyon önceden tahliyeyi tetiklediğini buldu.
Doğu Afrika’daki birçok ülke yıkıcı sellerden ve bölgesel gıda güvenliğini daha da istikrarsızlaştıran bir çekirge istilasından muzdaripken, Avustralya’da feci orman yangınları 10.000’lerce insanın yerinden edilmesine yol açtı.
Rapor, afetlere maruz kalan bölgelerde yaşayanların birçoğunun, tahliye merkezlerinde COVID-19’a yakalanma korkusuyla evlerini terk etmekte isteksiz olduklarını da ifade etti.
Norveç Mülteci Konseyi’nden Jan Egeland, hava olayları yoğunlaştıkça önümüzdeki aylarda milyonlarca insanın yerinden edileceği ve yerinden edilmiş kişilerin rakamlarının yıl sonuna kadar önemli ölçüde artacağı konusunda uyarıda bulundu.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…