Polonya Çevre Koruma ve Su Yönetimi Ulusal Fonu (NFEP & WM) ve Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde, Polonya ve Ukrayna’daki kömür bölgeleri arasında her iki ülkenin de önümüzdeki yıllar içerisinde enerji dönüşümüne hazırlanmasına yardımcı olabilecek ve bilgi alışverişini kolaylaştırmak adına bir girişim başlattı.
Polonya Çevre Koruma ve Su Yönetimi Ulusal Fonu (NFEP & WM) ve Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ile işbirliği içinde, Polonya ve Ukrayna’da enerji dönüşümünü kolaylaştıracak bir girişim başlattı. Girişim, ülkelere düşük karbonlu enerji sistemlerine geçiş için kapsayıcı stratejiler geliştirme ve uygulama konusunda yardımcı olan programın bir parçasını oluşturuyor.
Ukrayna’nın kamu ve özel sektör temsilcileri, Polonya’nın ana kömür bölgesi olan Silezya’da dahil olmak üzere çok sayıda Polonya şehrini ziyaret edecek. Bu ziyaretler sırasında temsilciler, düzenlemeye yönelik, örgütsel, ekonomik, sosyal, mekansal ve çevresel konular dahil olmak üzere kömür madenciliği bölgelerine özgü dönüşüm zorluklarını ele alan deneyimlerini paylaşmak için meslektaşları ile bir araya gelecekler.
Fonun Başkan Yardımcısı Artur Lorkowski, “31 yıldır, Ulusal Çevre Koruma ve Su Yönetimi Fonu, Polonya’da, kömür madenciliğinin hakim olduğu bölgelerdeki ekonomik beklentileri iyileştirmeyi amaçlayanlar da dahil olmak üzere birçok başarılı çevre projesinin büyük bir destekçisi ve sponsoru olmuştur” dedi.
“Bu, Polonya’daki ‘adil geçiş’ sürecinde kazanılan kapsamlı deneyimleri paylaşmamızı sağlıyor. Birçok şehir ve bölge bu açıdan önemli başarılarla övünebilir. Polonya şehirlerinin ve bölgelerinin deneyiminin Ukrayna’daki ortaklarımız için ilham verici olmasından memnunuz” diye ekledi.
Ukrayna hükümeti kömür madenciliği bölgeleri için bir geçiş planı üzerinde çalışıyor. Amaçları, yeni sektörler geliştirmek ve yeni işler yaratmak için elverişli koşullar yaratarak bu bölgelerin ekonomilerini çeşitlendirmek ve aynı zamanda madencilik sektörü ile doğrudan ilgili sektörlerdeki madenciler ve işçiler için eşit fırsatlar sağlamak.
Polonya, bu küresel zorlukla yüzleşirken etkili bölgesel dönüşüm için yeni yollar belirliyor ve Polonyalı kömür işçileri ve kömür topluluklarına dair otuz yılı aşkın bir süredir örnekler sunuyor. Polonya hâlâ Avrupa Birliği’ndeki en büyük taş kömürü üreticisi olmasına rağmen, ülke enerji büyümesini ekonomik büyümeden ayırmada bazı başarılar elde etti.
Polonya GSYH’si yedi kat artarken, enerji yoğunluğu son 30 yılda yaklaşık üçte bir oranında düştü. Bu da ülkeyi sosyal ve çevresel açıdan sorumlu ekonomik kalkınmanın en önemli örneği haline getirdi.
Dünya Bankası’nın Polonya ve Baltık Ülkeleri Temsilcisi Marcus Heinz “Ulusal Çevre Koruma ve Su Yönetimi Fonu ile “adil geçiş” alanındaki yeni işbirliğimiz, Dünya Bankası’nın Polonya’daki mevcut programının, yeşil büyümeyi desteklemek ve diğer ülkelerin yararına bilgi üretmek olan iki temel hedefinin bir yansıması” dedi.
Heinz, “Odra ve Vistula nehirlerindeki veya NFEP & WM ile işbirliği içinde yürütülen mevcut taşkın koruma projelerimiz, Polonya’da sürdürülebilir büyümenin bizim için kilit önemde olduğunu doğruluyor” dedi.
Proje, Eylül 2019’da Dünya Bankası ve Avrupa Komisyonu (Enerji Genel Müdürlüğü ve Komşuluk Politikası ve Genişleme ve Müzakereler Genel Müdürlüğü) önderliğinde oluşturulan Batı Balkanlar ve Ukrayna’daki Kömür Bölgeleri için Platform Girişimi çerçevesiyle uyumlu.
Platform, tavsiyelerde bulunarak, bilimsel materyaller geliştirerek ve bölgeler arasında işbirliğini teşvik ederek, enerji geçiş sürecini ve kömür bölgelerinin düşük karbon ekonomisine doğru ekonomik dönüşümünü kolaylaştırmayı hedefliyor.
Platform, Avrupa Komisyonu’nun Geçiş Sürecinde Kömür Bölgeleri Girişimi deneyimine dayanıyor ve fiziksel ve sanal öğrenme fırsatları aracılığıyla fikir ve bilgi alışverişi için daha fazla fırsat sunarak kapsamını genişletiyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…