Simon Kofe, sanal bir etkinlikte Reuters’e verdiği demeçte, Tuvalu ve daha geniş bir bölgenin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alınırken, Çin’in de dahil olması gerektiğine dikkat çekti.
Kofe, “Dünya barışını sağlama ve iklim değişikliğini ele alma konusunda gerçekten ciddiysek, o zaman iyi veya kötü insanlar diye bir şey yok… Gemide Çin’e ve ABD’ye ihtiyacımız var” dedi.
Ülkenin dışişleri bakanına göre, Pasifik’te Çin yerine Tayvan ile diplomatik ilişkileri olan Tuvalu, Çin’i güçlü bir ortak olarak görüyor.
Kofe, “Çin’e bir şey yapmak niyetinde değiliz. Aslında onlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışıyoruz. Ama onlarla karşılaştığımızda fikrimizi söylemekten ve tavır almaktan korkmuyoruz” dedi.
Pasifik bölgesi, Çin’in artan etkisi üzerine ABD ve ortaklarının bölgede gücünü arttırmaya yönelik hamlelerinden sonra daha fazla tartışmalı hale geldi.
Çin ve Solomon Adaları arasında yakın tarihli bir güvenlik anlaşması, Pekin’in askeri varlığını genişletme emelleriyle ilgili endişeleri artırdı.
Kofe, Tuvalu’nun “battığını” göstermek için, geçen seneki COP26 isimli küresel iklim konferansında denizin derinliklerinde ayakta durarak 12 bin kişilik ulusa dikkat çekti. Başkent bölgesinin %40’ı yüksek gelgit nedeniyle su altında. Bu küçük ülkenin yüzyılın sonuna kadar sular altında kalacağı tahmin ediliyor.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…