Simon Kofe, sanal bir etkinlikte Reuters’e verdiği demeçte, Tuvalu ve daha geniş bir bölgenin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alınırken, Çin’in de dahil olması gerektiğine dikkat çekti.
Kofe, “Dünya barışını sağlama ve iklim değişikliğini ele alma konusunda gerçekten ciddiysek, o zaman iyi veya kötü insanlar diye bir şey yok… Gemide Çin’e ve ABD’ye ihtiyacımız var” dedi.
Ülkenin dışişleri bakanına göre, Pasifik’te Çin yerine Tayvan ile diplomatik ilişkileri olan Tuvalu, Çin’i güçlü bir ortak olarak görüyor.
Kofe, “Çin’e bir şey yapmak niyetinde değiliz. Aslında onlardan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışıyoruz. Ama onlarla karşılaştığımızda fikrimizi söylemekten ve tavır almaktan korkmuyoruz” dedi.
Pasifik bölgesi, Çin’in artan etkisi üzerine ABD ve ortaklarının bölgede gücünü arttırmaya yönelik hamlelerinden sonra daha fazla tartışmalı hale geldi.
Çin ve Solomon Adaları arasında yakın tarihli bir güvenlik anlaşması, Pekin’in askeri varlığını genişletme emelleriyle ilgili endişeleri artırdı.
Kofe, Tuvalu’nun “battığını” göstermek için, geçen seneki COP26 isimli küresel iklim konferansında denizin derinliklerinde ayakta durarak 12 bin kişilik ulusa dikkat çekti. Başkent bölgesinin %40’ı yüksek gelgit nedeniyle su altında. Bu küçük ülkenin yüzyılın sonuna kadar sular altında kalacağı tahmin ediliyor.
Munich Re’ye göre, doğal afetler nedeniyle sigorta sektörü 2024’te 140 milyar dolarlık kayba uğradı. Bu…
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde devam eden yangınlarda beş kişi hayatını kaybetti, iki binden fazla bina hasar…
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray enerji verimliliğindeki…
2024’ün en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatan AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi Başkanı Carlo…
Türkiye'nin iklim alanında çalışan uzman 15 sivil toplum kuruluşu, İklim Ağı çatısı altında bir araya…
Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding’in maden projesine karşı mücadele veren Artvinliler, projenin bir an önce iptal…